04 август 2011

Атлетически оптимизъм в умерени граници


2011 е година, в която няма Световно първенство по футбол за мъже или Олимпийски игри, а при отсъствието на тези форуми - най-голямото спортно събитие през 12-те месеца на календара е Световното първенство по лека атлетика. Шампионатът ще бъде приет от южнокорейския град Тегу в края на месец август. Спомням си много добре последното първенство на планетата в Берлин, по стечение на обстоятелствата едновременно работех за отразяването му в две телевизии. Тогава родните атлети заминаваха с надеждата за финал, две години по-късно ситуацията изглежда по-оптимистично, но в умерени граници.

Родната атлетика е в подем, това би трябвало да е очевидно и за Йерихонския слепец. Имаме повод за оптимистични настроения във всички възрастови групи като се започне от продукта на Христо Марков – Дейзи Иса, премине се през Карин Околие, Георги Димитров, Георги Цонов, Златозар Атанасов, Петър Кременски и Галина Николова. Не случайно завърших с името на Николова, защото тя бе най-яркия лъч светлина. Никой ли не забеляза срещу какви 17-годишни чудовища се бореше на финала на 100м. от Световното първенство в Лил. Николова извлече максимума от ситуацията и дори бе близо до личния си резултат, поставен в сериите на шампионата. Другите момчета и момичета също дадоха всичко от себе си за достойно представяне на най-важните форуми за тях през лятотото. Сравненията с времената от комунизма не са уместни и най-много да причинят главоболия на всеки верен фен на Царицата. Това са времена, които няма да се върнат, и по-добре. Сега ситуацията е друга. Трябва да адаптираме очакванията си според условията за подготовка. Атлетите ни правят всичко, за да се представят добре на шампионатите, понякога успяват, по-често – не. Та правителството не сметна за нужно да приюти един от най-успешните си спортове удобно в новото си „уникално бижу” в София,а Пловдив може да остане без лекоатлетическа писта. Условията са мизерни, дори критични, следователно и резултатите трябва да са такива, но не би – любителите на леката атлетика имаха много поводи за радост през годината.

Оптимистичен полъх долетя още с изненадващото представяне на българския отбор в Нови Сад. Лекоатлетите ни се изкачиха с една дивизия на Европейския отборен шампионат след прекрасни два дни в Сърбия. Няма как да не споменем Ваня Стамболова, защото варненката е доказана класа и константа в родната атлетика. Стамболова постави нов национален рекорд в дългите препятствия. Едва ли, Георги Димитров – Корема ще се задоволи само с финал на Стамболова в Тегу. Тя има квота и за 400м гладко бягане, но програмата не предразполага участие и в двете дисциплини, коя от двете ще избере тандема Димитров-Стамболова по традиция ще се разбере малко преди шампионата. Венелина Венева-Матеева отново е сред най-добрите в скока на височина, а слабата форма на тотална доминантка Бланка Влашич може и да е от полза на нашата атлетка.

Но една личност взриви не само България, но и цялата лекоатлетическа общност по света. Ивет Лалова отново бяга бързо, отново е сред онези чернокожи торпедо-носители, а често съумява да ги победи. Освен победата й в Диамантената лига, Лалова пак е в клуб под 11 секунди. За втори път в кариерата си. Отново в България, но този път в Сливен и седем години по-късно. Подвигът на Лалова след тежката й травма би трябвало да е анатомичен и медицински феномен, чудо, което няма логическо обяснение. Последната стъпка към затварянето на устата и на последния останал критик ще бъде една стотачка под 11 секунди извън България. Защо да не се случи в Тегу, това би гарантирало финал за Лалова. Звучи оптимистично, но в умерени граници. И за момент отново се сещам за първенството в Берлин, ако тогава изброявах поводите за оптимизъм – статията щеше да свърши след първия абзац.

Най-добрите коефициенти: Sportingbet


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



-->

1 comments:

Анонимен каза...

Наша общество предлагающая жывые срезанные цветы преемственно и в розницу а также [url=http://spbuket.ru/]цветы огулом[/url]
в Питербурге, букеты цветов и цветы в корзине [url=http://spbuket.ru/roses-1]розы кряду спб[/url] [url=http://spbuket.ru/vesna/tulpan]тюльпаны оптом[/url] [url=http://spbuket.ru/lilia]лилии оптом[/url] [url=http://spbuket.ru/additional/rose-leaves]лепестки роз купить[/url]
предлагает подмасливать цветы гуртом дешевле цены других цветочных магазинов.
Наши цены для цветы последовательно и пакостный опт цветов колоссально низкие и вы страшно можете в этом убедиться, покупая цветы розы, тюльпаны, хризантемы, лилии, герберы, каллы и другие цветы в нашем магазине мелким огульно, а также в продаже 51 и 101 роза дешево.
Продажа цветов огулом дабы нашем цветочном оптовом складе, где ВЫ можете покупать цветы дешево, без выходных с 10-22 часов.