28 февруари 2009

Черният ски-бегач

Атлетиката е респектирана от кенийското присъствие в дългите бягания, когато обаче представител на тази държава се появи в ски-бягането, е повече от екзотично. Името на дръзналият да направи това е Филип Кимели Бойт. 37 годишният Бойт знае, че никога няма да спечели състезание, но основната му цел е да запали хората в Кения за този тежък спорт.

Бойт започва спортната си кариера като лекоатлет, а по-големият му брат Майкъл е добре познат, защото печели олимпийски медал в Мюнхен 1972г. Филип разбира, че няма голямо бъдеще в атлетиката. Виждайки сняг за първи път по време на лагер във Финландия през далечната вече 1996, решава да се качи на ските.

Най-големият успех на Бойт идва през 1998г., когато легендата Бьорн Дели го чака 20 минути само, за да му стисне ръката. Случката се разиграва след бягането на 10км от Олимпиадата в Нагано.

Последното му състезание ще е олимпиадата във Ванкувър догодина. „С годините остарявам. Ванкувър ще е моят финал”, признава кениецът. След това планира да се прибере в дома си в Елдорет, където ще работи като полицай, а в свободното си време ще се грижи за фермата си.


Вижте и клип с участието на Филип Кимели Бойт от Олимпиадата в Солт Лейк Сити:




Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: