24 април 2009

Максимален брейк от ... 148

Не бързайте да ме порицавате и определяте като неграмотник. Всеки, който се интересува от снукър, знае че максималният брейк е 147 ( 15 червени комбинирани с черна = 120т. + 27 точки от "цветните" топки).

Официалният рекорд за най-голяма серия в снукъра е 148. Как и кой я постига?

Сигурно на ум ви идват имена като Рони О'Съливан(9), Стивън Хендри(8) или Джон Хигинс(6). В скобите след имената на тримата гиганти е броят на "147"-те, които те имат през цялата си професионална кариера. Така изглежда и класацията топ 3 на всички времена за максимален брейк.

Носителят на 148 не се казва нито Рони, нито Стивън или Джон. Неговото име е Барнет, Джейми Барнет. Дебеланкото от Хамилтън, Шотландия постига 148 дори преди да направи своята единствена серия от 147. Всичко се случва в мач от квалификациите за Шампионата на Великобритания от 2004 година.

В този ден Джейми играе срещу Лео Фернандез и получава свободна топка. Шотландецът номинира кафявата като червена. Неговият брейк продължи с вкарване отново на кафята топка, а след това Барнет комбинира червените с една синя, две червени и дванадесет черни топки, което сумарно прави брейк от 148.

"Не осъзнавах какво съм постигнал. Първо си помислих, че не е нещо особено, но в последствие разбрах, че съм сътворил история" - казва учуденият Джейми след мача.

Джейми Барнет, който в момента е 45-ти в ранглистата в снукъра, ще остане в историята и с друго свое постижение, а именно странният му мач срещу Магуайър завършил с 9:3 и оставил съмнения за "не-чиста" игра и от двамата

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: