07 юли 2009

Един ''нов''... футбол

Австралийският футбол е непознат спорт не само в България и Европа, а и в световен мащаб. Спортът, който е като религия в страната на кенгурутата, е на пръв поглед хаотичен и странен, но всъщност правилата го правят изключително атрактивен, а физическата и техническата подготовка на футболистите са на много високо ниво.

"Ози рулс", както също е известна играта, датира от далечната 1858 г., когато Том Уилс написва първите правила на този футбол. Играта е измислена с цел поддържане на физическата подготовка на състезателите по крикет по време на зимата в Австралия. Новосъздадените тимове по футбол приели имената на съществуващите вече клубове по крикет. Първата официална среща по австралийски футбол е между Мелбърн и Ричмънд. Много малко информация е оцеляла до наши дни, но се знае, че Том Уилс е участвал едновременно като съдия и футболист в онзи ден.

Първоначално новата игра се е практикувала само в град Мелбърн, но след това се разпространява в щата Виктория и цяла Австралия. Първото първенство по австралийски футбол е създадено през 1897г с името Викторианска футболна лига (ВФЛ). Участват осем отбора от щата Виктория до 1925г., когато лигата се разраства до 12 отбора. Втората световна война има разрушителен ефект над "Ози рулс" и над страната като цяло. Клубовете започнали да се разпадат, заради липсата на финанси, а тези които все пак успявали да се спасят – изнемогвали.

Все пак играта се съхранила и през 1990г. ВФЛ се разширява и приема името Австралийска футболна лига, все пак най-силните отбори си остават тези от Мелбърн и предградията около него. Лигата се състои от 16 отбора, които играят по два мача помежду си, а първите осем се класират за плейофите. Шампионът се определя в един двубой наречен "Гранд файнъл" (Големият финал). Малко известен факт е, че срещата за титлата през 2008г между Гийлонг Кетс и Хоуторн Хоукс е най-посетеното домашно състезание в света – 100 012 души са изпълнили "Мелбърн крикет граунд" до краен предел, а над 2 млн. зрители наблюдават финала, в който фаворизираните "котки" губят от "ястребите" с... 18.7 (115) : 11.23 (89).

Сигурно в момента се чудите как точно се чете този резултат, за това ще ви запозная с основните правилата на "Оуси рулс". Топката е овална, така както и стадионите, които пък са със средни размери от 170 м. дължина и 130 м. ширина. Не повече от 18 футболисти от отбор имат право да бъдат на терена, а четирима резервни футболисти могат да заместят неколкократно някого по всяко време на мача. Нетипично, за другите разновидности на футбола, тук няма засади и играчите могат да се разпръснат по цялата площ на терена преди началното потупване на съдията. Всеки мач се състои от четири части като всяка четвъртина е с чисто игрово време от двадесет минути. Играчите могат да тичат с топката в ръцете, но за не повече от 15 м., след което се отсъждат "крачки", а другият отбор има право да изпълнява свободен удар. Всеки фуболист може да отнеме топката или да събори противника, но съприкосновението трябва да бъде извършено от коленете нагоре и от рамената надолу. Всяко нарушение са санкционира със свободен удар за противниковия отбор.

Ако футболист овладее в ръцете си пас, който е прелетял повече от 15 м без топката да бъде докосната от никого, то играчът, който го е направил, има право да изпълни свободен удар, а никой не може да го доближи на радиус от десет метра. Точкуването в австралийския футбол се дели на две – голове и бихайнди.

Гол се отбелязва, когато топката премине между двете голови греди (9,4 м височина 6,4 м. между двете) , които са ситуирани в противниковата педесетметрова зона. Стойността на всеки гол е 6 т. и се зачита само след удар с крак, а топката не бива да бъде докосната от никой.Бихайнд (от англ. дума "behind" – зад) се отчита, когато топката премине между една от головите греди и една от двете по-ниски греди наречени задни греди.

Бихайнд се отсъжда и в случай, че топката е преминала между головите греди след като е била докосната или хвърлена с ръка. При положение, че топката удари, която и да е греда също се отсъжда бихайнд, чиято стойност е само една точка.


Отборът, който събере най-голям брой точки печели мача, като пример за изписване на резултат от мач по австралийски футбол ще използвам вече споменатия "Голям финал" от 2008г. Тогава Хоуторн отбелязват 18 гола и 7 бихайнда, които се равняват на 115т., а Гийлонг Кетс достигат до само 11 гола и цели 23 бихайнда, чиято обща стойност е 89 т. Най-рядко срещаното нещо в австралийския футбол е равенството, точно заради начина на точкуване.

В друга публикация очаквайте информация за най-добрите отбори, историята на "Големите финали" и много от звездите на австрaлиския футбол

Статията в SPORTNI.bg

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: