05 октомври 2009

Fast, Faster, Fastest

Вчера имах възможност да коментирам финалите на Откритото първенсто на България по бадминтон заедно с колегата Любомир Тодоров от сайта www.racketi.com . Любо вметна в коментара един доста интересен факт, който ме подтикна да потърся още малко информация в интернет.

Запитвали ли сте се някога " Кой е най-бързият спорт? ", разбира се става въпрос за спорт движен от човешка сила. Може би, се сещате за тенис, голф, тенис на маса, но отговорът е бадминтон.

Китаецът Фу Хайфенг постига невероятните 332км/ч. Това става преди 4 години в третия кръг на турнира Судирмън, Индонезия . Рекордът е записан в книгата на Гинес, а отчитането му става със специални сензори инсталирани на телевизионния корт. Те обаче могат да засичат скорост до 350км/час, така че състезателите вече са много близко до лимита.

Видео запис на смача:






За сравнение с друг ракетен спорт може да послужи рекорда за най-бърз сервис в тениса. Той принадлежи на Анди Родик и е с измерение 249.4 км/ч. Американецът направи това на полуфиналния сблъсък с Владимир Волтчков за купа "Дейвис".



Странно и изненадващо е как с перцата и по-леките ракети в бадминтона се постига по-голяма скорост от тази в тениса.




Както се казва to be continued....

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: