11 ноември 2009

Fast, Faster, Fastest vol. 2

Продължение на поста от преди месец Fast, Faster, Fastest. Тогава писах за най-бързия спорт движещ се от мускулна сила... месец по-късно има развитие по темата.

Следващата статия е взета назаем от racketi.com, а неин автор е колегата Любомир Тодоров.

Нов световен рекорд за скорост в спорта

Ново върхово постижение за скорост в света на спорта бе регистрирано в Токио. Бадминтонистът от Малайзия Тан Бун Хьон (Tan Boon Heong - на снимката на заден план) изстреля перото при смач с невероятните 421 км/ч! Това стана по време на тестове, организирани от японския производител Yonex за модела ракета Arc Saber Z-Slash.

22-годишният левичар Тан има пет титли на двойки от турнири в Суперсериите, заедно със своя партньор Ку Кин Кит, който също участва в експеримента в зала Metropolitan Gymnasium, където се провежда и Откритото първенство на Япония по бадминтон.

От Yonex били поканили за теста в края на октомври още индонезийците Кидо Маркус и Нова Видианто. Производителят твърди, че рекордът на Тан Бун Хьон се дължи не само на гръмотевичната му лява ръка, но и на тънкия профил на ракетата Arc Saber Z-Slash, който намалявал до минимум съпротивлението на въздуха и позволявал супербързо замахване и удар.

Любопитно е да припомним, че и досегашният рекорд за скорост в спорта се държеше от бадминтона. Нещо повече – постижението от 2004 година също бе дело на левичар, който е специалист на двойки. Тогава китаецът Фу Хайфън заби перото "само" с 332 км/ч.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: