13 февруари 2010

Biathlon Olympic predictions

Светът е Олимпиадата. Церемонията по откриването на ХХI-те Зимни игри е в историята. Състезанията започват още тази вечер с надпреварите в спускането с шейни, ски-алпийски дисциплини, шорт-трек и биатлон. Последният спорт е нещо повече от забавление за мен. Ако кажа начин на живот ще звучи клиширано, но наистина биатлона е спорта, без който не мога.

Стартовете в него започват днес с женския спринт на 7,5км, а ден по-късно на сцената ще се появат Оле Ейнар Бьорндален и компания.

В следващите няколко реда на базата на впечатления, познания и предчувствия ще прогнозирам победителите в десетте състезания по биатлон в Олимпийската програма.

13.02.2010. Спринт 7,5км

Прогноза: Магдалена Нойнер (Германия)

Сезонът в спринта е повече от вълнуващ. Проведоха се шест старта, а пет дами успяха да спечелят в дисциплината. Единствено ACOZ повтори успеха си от Хохфилцен и в Руполдинг. Немската ски-машина Нойнер победи в последния спринт до този момент в Антхолц, но с фундаменталната си форма загатна какво ще се случва в Олимпийския парк. Лена навлезе в биатлона по феноменален начин, но след това се наблюдава лек спад в постижениятата и. Шесткратната световна шампионка със сигурност иска да добави и титла от Олимпийски игри към нейните медали. Нойнер може да спечели 7,5км и с две грешки, заради уникалното си бягане, с което компенсира по 10 секунди за 1000м.

14.02.2010 Спринт 10км

Прогноза: Емил Хегле Свендсен ( Норвегия)

Водачът в генералното класиране в дисциплината се казва Оле Ейнар Бьорндален. Кралят спечели първите две надпревари в Йостерсунд и Хохфилцен, пропусна два старта и добави второ място в Руполдинг. В Германия Оле Ейнар бе победен от считания за свой наследник Емил Хегле Свендсен в един френетичен спринт, в който имаше толкова много символика. Двамата стреляха "чисто", Свендсен се бореше с времето, а Оле с това на Емил. Класическо състезание, което ще бъде помнено дълго. Емил успя да изпревари ментора си, въпреки бързата стрелба на Бьорндален, която този сезон доближава скоростта на светлината. Спринтът е дисциплината, в която младостта има най-голям шанс да победи опита и рутината.

16.02.2010 Преследване 10км

Прогноза: Андреа Хенкел (Германия)

Нисичката германка спечели последното преследване в Антхолц. Хенкел се намира в блестяща бегова форма, а спадовете в резултатите се дължат на колебливата стрелба. Андреа е много силна в дисциплините с четири стрелби, а когато става въпрос за масов старт или преследване Хенкел превключва на друга предавка. Невероятната последна обиколка, опитът, ниската надморска височина на пистата и афинитета към тази дисцпилина, все неща които правят от Хенкел основен фаворит за титлата.

16.02.2010 Преследване 12,5км

Прогноза: Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия)

Всяка друга прогноза ще бъде кощунствена. Четирикратният световен шампион в дисциплината участва само в едно преследване този сезон и завърши трети. Намаленото време при изготовката за стрелба увеличава шансовете на Бьорнадален в надпреварите с четири стрелби. Ако има дисциплина, в която хладнокръвието е важно, това е мъжкото преследване. Оле изпитва затруднения в стрелбата от легнал, но трудно е да си представим, че великият норвежец ще остане без злато във второ поредно издание на Игрите.

18.02.2010 Индивидуално 15км

Прогноза: Хелена Йонсон (Швеция)

Стабилност, баланс, истински биатлон са думите, които ти идват наум, когато чуеш името на шведката. Носителката на СК спечели и двете надпревари в 15-те км. тази година. От изпълненията на Йонсон по снежните писти лъха сериозна струя с дъх на брилянтен биатлон. Йонсон е толкова стабилна в стрелбата от прав, че дори е скучно. Именно това я разграничава от всички други великоплени атлети. Класическият биатлон трябва да бъде спечелен от Хелена Йонсон, а всеки друго развой на събитията ще бъде повече от изненадващ.

18.02.2010 Индивидуално 20км.

Прогноза: Даниел Мезотич (Австрия)

Ако има надпревара, в която всяка прогноза е равносилна на стрелба в тъмно със завързани очи, това трябва да бъде мъжката класика в биатлона. Поне четиредесет атлети имат шанс за медал, а 15-20 от тях тайничко се надяват да са на най-високото стъпало на подиума.
Австрийският биатлон в мъжкото направление се намира в своя втори Златен век. Дани Мезотич има всички качества и предпоставки, за да спечели - опит, балансирана стрелба, стабилни нерви и олимпийска рутина.

21.02.2010 Масов старт 12,5км

Прогноза: Хелена Йонсон (Швеция)

Същите причини, заради които я предпочетох в индивидуалното, важат със силата на ударите на Майк Тайсън от преди 15-на години. Шведката не малко пъти е доказвала, че в директни битки печели с невероятната си хладнокръвност и тактическа дисциплина. В Оберхоф и Руполдинг, Йонсон завърши съответно на второ и първо място, a основните и конкурентки са момичетата от Бундестима. Хенкел, Бек, Вилхелм, Хаусвалд и Нойнер са биатлонистки, които могат да спечелят титлата във всяка една дисциплина.

21.02.2010 Масов старт 15км.

Прогноза: Оле Ейнар Бьорндален ( Норвегия)

Най-известният биатлонист има на своя страна всичко, което му трябва, за да спечели в масовия старт. Разочарованието от Торино трябва да бъде заличено поне с две титли от Игрите в Канада, а масовият и преследването са идеалното място за това. Бьорндален пропусна последния кръг от СК в Антхолц, за да се концентрира върху подготовката си за Игрите. Спомняте ли си по какъв начин Оле спечели масовия в Оберхоф ?


23.02.2010 Щафета 4х6км

Прогноза: Германия

Всеки друг развой на събитията ще бъде равносилен на национален траур. Когато в състава си имаш Мартина Бек, Магдалена Нойнер, Симоне Хаусвалд, Кати Вилхелм, Андреа Хенкел и втора резерва в лицето на Тина Бахман, нямаш никакво право да се бориш за нещо различно от титлата в щафетното бягане при жените. Уве Мусиганг осъзнава много добре , че върху него и възпитаничките му са отправени погледите и надеждите на близо 82млн. германци.
Сребърното отличие ще се счита за провал...

26.02.2010 Щафета 4х7,5км

Прогноза: Австрия

По-голям шанс за австрийски златен медал в тази дисциплина едва ли може да съществува. Германското представяне тази година е противоречиво, франзузите са неубедителни, норвежците са в търсене на своя четвърти пост вече 10 години, а от руснаците може да се очаква всичко. Щафетата на Австрия в състав - световният шампион в масовия старт Доминик Ландертингер, най-бързият стрелец Симон Едер, опитният Даниел Мезотич и носилият жълтия стартов номер тази година - Кристоф Зуман, изглежда най-резонния избор.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:

1 comments:

Bai Ivan каза...

Pursuit Men: Svendsen
Individual Women: Brunet
Individual Men: Bjorndalen
Mass start Women: Jonsson
Mass start Men: Bjorndalen
Relay Women: Germany
Relay Men: Norway