05 февруари 2010

Седмица до Ванкувър...



--> --> --> --> Ще направя опит да възродя блога си и да намирам повече време за публикации в него.

Какъв по-добър повод от най-голямото спортно събитие тази година - ХХI-те Зимни олимпийски игри във Ванкувър. Остават само седем дни до началото на Олимпиадата в Канада. Откриването ще се състои на 12 февруари на BC Stadium, a началният час е 4:00 българско време. Петнадесет спортове са в олимпийската програма, сред които са доста от любимите ми. Осем от тях са категоризирани като ледени: шорт трек, бързо пързаляне с кънки, хокей на лед, бобслей, шейни, скелетон, кърлинг и фигурно пързаляне. Северните дисциплини включват: биатлон, ски-бягане, ски-скокове и северна комбинация. Спортовете в програмата се допълват от ски-алпийските дисциплини, сноуборда и фристайл-ски.
Whistler Mountain ще приеме алпийските дисциплини, както и бобслея, скелетона и шейните. Северните дисциплини ще се проведат в долината Калъгън. Липсата на сняг затруднява домакините на Игрите, но от репортажите, които имам възможност да гледам – личи решителността всичко да е в рамките на нормалното. Това предвещава за едни невероятни 17 дни, в които резултата от работата и лишенията на спортистите в продължение на четири години ще се концентрира в само няколко часа. Кой е най-добър??? Предстои да разберем...
Спортовете, които са по-популярни в Европа, са заложени в приемливи часове за любителите им в България. Пример: 10-те златни медала в биатлона ще бъдат раздадени между 20:00 и 00:00 българско време. Почти същото е и положението при ските.
Българското участие е почти символично. Делегацията ни е от 18 състезатели в 6 спорта.
Шорт трек

Евгения Раданова
Марина Георгиева-Николова
Асен Пандов

Сноуборд
Александра Жекова

Ски алпийски дисциплини
Килиан Албрехт
Стефан Георгиев
Мария Киркова

Ски бягане
Антония Григорова-Бургова
Теодора Малчева
Веселин Цинзов

Биатлон
Красимир Анев
Владимир Илиев
Михаил Клечоров
Мартин Богданов
Мирослав Кенанов
Нина Кленовска

Шейни Петър Илиев
Иван Папукчиев
Каквото и да се каже за списъка ще бъде излишно.
Този път надеждите ни се свеждат до Сани Жекова и Жени Раданова за медал и класиране на мъжката щафета в биатлона в осмицата. Лично за мен, Красимир Анев е скрития фаворит за едно много прилично класиране, разбира се, при добро стечение на обстоятелствата. Шансовете на Жекова и Раданова за медал са много субективно понятие, имайки предвид характера на спортните им дисциплини, но Александра не случайно е трета в генералното класиране за Световната купа в бордъркроса, а Евгения Раданова ще вземе участие на пета Олимпиада. Два факта, които са в тяхна полза.
Килиан Албрехт е сериозен кандидат за класиране в топ 30 в слалома, но късметът трябва да бъде на негова страна, за да не се повтори онзи първи манш в Шладминг преди няколко седмици. Участието на Стефан Георгиев е от експериментален характер, тъй като опитният алпиец ще вземе участие в пет дисциплини. Мария Киркова пък е с нарушен тренировъчен процес и едва ли трпбва да очакваме чудеса от нея.
Убийствената конкуренция в съвременното ски бягане превръща тримата ни състезатели в аутсайдери, но при голяма доза късмет Веско Цинзов – Генерала би могъл да се класира прилично.
Двете ни квоти в шейните са необходимата екзотика в делегацията ни, но всеки, който може да покрие квота за Олимпиадата, има място на нея.
Олимпиадата във Ванкувър се явява като „държавен изпит” преди тази в Сочи след четири години за страхотното ни поколение в мъжкия биатлон. Краси Анев, Мартин Богданов, Мирослав Кенанов и Владимир Илиев са на възраст, която им позволява да мислят за добри класирания в руския зимен център, но за това се изисква обилно количество добра работа. Съвсем спокойно обаче може да тръпнем за класиране в топ 10 от щафетното бягане. Момчетата вече почти докоснаха десетката, с единайстото си място в кръг от Световната купа. Нина Кадева-Кленовска е единствената ни участничка в биатлона. Жалко, но факт. Нина вече намери място в 30-цата и то на спринт тази година, което ме подтиква да вярвам в едно такова класиране и в Канада.
Успех!
Вчера, президентът Георги Първанов официално изпрати делегацията ни за Ванкувър. Имах удоволствие да присъствам на церемонията, а репортажът ми включва интервюта с Красимир Анев, Нина Кадева, Александра Жекова и Стефан Георгиев.
Вижте го тук.


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: