14 февруари 2010

On Focus: Anastasiya Kuzmina

Анастасия Владимировна Шипулина-Кузмина е първата рускиня, която взе златен медал на Олимпийските игри във Ванкувър. Той обаче ще бъде записан в сметката на Словакия. Първи златен медал в историята за страната. Изненадващо или не, Кузмина спечели спринта на 7,5км. дори с една грешка в първото си упражнение и остави зад себе си всички фаворитки в това число германки, французойки, рускини, норвежки и шведки.

Кузмина е родена на 25 август 1984г. в руския град Тюмен. Двадесет и една години по-късно тя дебютира в Световната купа по биатлон. Това се случва в немския зимен център Оберхоф, а дисциплината е спринт. Класирането е слабо, защото Анастасия Шипулина ( по това време) не попада в преследването и остава 67-ма. До края на сезона следват само още четири старта, а най-добрoто класиране Кузмина осъществява в спринта - 37-ма в Руполдинг. Успоредно на Световната купа, Анастасия печели европейски титли в Новосибирск от преследването и щафетата.

Сезон 2006-2007 започва обнадеждаващо за рускинята - 13-то място в първия старт за сезона индивидуалното в Йостерсунд. Травми я изваждат от биатлона за дълго време, а вторият и сезон в СК завършва само с три участия. Твърде недостатъчни, за да се отвърди в тима. През пролетта на 2007г. се омъжва за израелския ски-бегач Даниел Кузмин, а няколко месеца по-късно на бял свят се появява сина и - Елисей.

Подкрепяна от съпруга си, Кузмина предприема много важна стъпка в живота си- взима словашко гражданство и прави опит да възроди спортната си кариера. Установява се в Банска Бистрица, започва да тренира целенасочено и бързо се превръща в лидер на женския състав. Сезон 2008-2009 отново не започва добре за Кузмина и тя изглежда обречена да тъне в посредственост. Пропуска първите два кръга в Швеция и Австрия, но се вкючва в третия кръг в Хохфилцен. Резултатите - 36-та в спринта и 14-ти с щафетата на Словакия. Контузия я лишава от участие в четвъртия кръг в Оберхоф, възстановява се за състезанията в Руполдинг и Антхолц, но резултатите отново не са впечатляващи, а Световното първенство в Пьонгчанг вече е твърде близо.

Надпреварите в Корея започват великолепно за Кузмина, а именно седмо място в спринта и върхово постижение в кариерата и. Седемнадесетото място в преследването и двадесет и деветото в 15-те км. бързо я свалят на земята, но само, за да излети отново. Следва великолепно и също толкова неочаквано второ място в масовия старт, за който се класира благодарение единствено и само на седмото си място в спринта. Анастасия вече се сигурна, че е постигнала върха в кариерата си, а руснаците започват да съжаляват, че са я изпуснали. Завършва сезона с още две класирания в десетката и 30-та позиция в генералното класиране за СК.

Кузмина стартира слабо в откриващия кръг на сезон 2009-2010 в Йостерсунд, Швеция, но напомня за себе си в Хохфилцен и Поклюка като в Словения достига до втория си подиум - трета позиция в индивидуалното. Нова година Кузмина посреща по най-лошия възможен начин, точно на 01.01.2010 рускинята е на лагер в Обертилиах, една от най-трудните писти за биатлон в Европа. Миг липса на концентрация и последствията са жестоки - счупване на фаланги в дясната и китка. Травма, която я вади от строя за кръговете в Германия, но тя се възстановява изумително бързо и се връща в Антхолц-Антерсе
лва само с мисълта за добро представяне в предстоящата след месец Олимпиада във Ванкувър.

13 Февруари се оказва най-щастливия ден в живота на Анастасия Кузмина. Неочаквана, впечатляваща, втрещяваща, но заслужена олимпийска титла в спринта. Другото е история.

Анастасия е сестра на Антон Шипулин, който е в първия отбор на Русия. Двамата започват да се занимават със ски-бягане на много ранна детска възраст. Първият им треньор се казва Сергей Шестов, който работи в спортното училище в Тюмен. Междувременно Кузмина завървшва право в Тюменския университет, но никога не си е помисляла да се разделя със спорта и за добро, тъй като сме длъжни да очакваме още изненади от рускинята, коята бяга за Словакия, а в руския национален отбор имат всички причини на света да се ядосват за това, че не са и повярвали.


Статията може да прочетете и в Sportni.BG

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: