23 февруари 2010

On Focus: Petter Northug

Петeр Нортхуг се утвърди като най-добрия ски бегач много преди Олимпийските игри във Ванкувър, но златно отличие от най-големия форум окончателно узаконяваше превъзходството му.

Той е роден на 06 януари 1986г. в Левангер (градче в централна Норвегия). Точно двадесет и четири години по-късно, норвежецът печели своята пета етапна победа в Тур дьо Ски. Петeр навлиза в Световната купа през сезон 2005-2006г, но все още редува участията си с тези в Скандинавската надпревара. Още в рамките на този сезон, 20-годишният Нортхуг печели своята първа победа и то каква. Надделява в дисциплината 2х10км преследване, а втори и трети остават Тобиас Ангерер и Аксел Тайхман. Първият грабва Световната купа за сезона, а Тайхман я печели година по-рано. Годината завършва с още два подиума, втори позиции в Япония и Франция. Ясно е едно - на сцената се е появил нов актьор, който е готов на всичко, за да промени статуквото.

Ударното начало на Нортхуг при мъжете идва съвсем естествено, само за две години той печели пет златни и един сребърен медал от две Световни първенства за младежи. Неслучайно именно той е първият ски бегач, който подписва спонсорски договор преди да пробие в Световната купа. Известен със своя силен характер, Нортхуг признава, че е бил тотално разочарован от треньорите, които не го селектират за Олимпийските игри в Торино през 2006г., а там норвежкото ски бягане претърпява тотален крах.

Лятото на същата година идва с приятна новина за Нортхуг. Той ще бъде основен избор на треньорите за сезон 2006-2007. Един път получил шанс да излети, норвежецът никога повече не се приземява. Следват четири невероятни години, в които печели десет победи и още три подиума. Завършва втори в генералното класиране за Световната купа през сезон 2008-2009 и е лидер във временното подреждане за настоящия. Две поредни години е втори в крайното класиране на Тур дьо Ски, а в четирите издания на надпреварата завоюва пет етапни победи.

Нортхуг печели своята първа световна титла при мъжете от първенството в Сапоро. Прави го в щафета 4х10км, заедно със сънародниците си Хетланд, Рьонинг и Бьорндален. Две години по-късно предизвиква истински фурор в Либерец, където става троен световен шампион, включително и на 50км свободен стил.

Нортхуг вече е легенда в своята родина, но знае, че за да остане в историята трябва да се докаже и на Олимийските игри във Ванкувър. Състезанията не започват добре за него. Крах в първото бягане на 10км. свободен стил, бронз в класическия спринт и единадесето място в преследването на 2х15км. Медиите в Норвегия вече говорят за грандиозния му провал, а той дори отказва коментар.

Денят е 22 февруари. Дисциплината е отборен спринт. Норвегия е в състав Остейн Петерсен и Петер Нортхуг. Пет изнурителни обиколки вече са изминали, а младият германец Тим Чарнке е направил бягане за историята. На последен пост за Германия е старият познайник на Нортхуг - Аксел Тайхман. Той води до влизането в последни 400м, точно тогава Нортхуг предизвиква истинска експлозия на Олимпийския парк в Уистлър. Феноменалният му финален спринт отказва съперниците замо за петдесет метра. Норвегия печели своя първи златен медал от мъжкото ски бягане. Нортхуг вече гледа към оставащите две надпревари в програмата, а след тях ще има възможност да се отдаде на любимото си занимание - покера.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: