15 февруари 2010

On Focus: Vincent Jay

Почитателите на френския биатлон и в частност мъжкото му направление изпаднаха в траур, когато на 11 март 2007г. великият Рафаел Поаре реши да прекрати супер успешната си кариера. Тогава цялата тежест на надеждите и очакванията се стовари върху олимпийския шампион Венсан Дефран, а около него израстваше новото поколение на френския биатлон. Братята Симон и Мартен Фуркад се отличаваха, а по-големият дори облече жълтия стартов номер за водач в генералното класиране за Световната купа.

Всичко това се промени в един дъждовен ден обединил в себе си много празници – 14.02.2010г. Вторият състезателен ден от Олимпийските игри във Ванкувър започна с мъжкия спринт в биатлона. Шести по трасето, като пълен аутсайдер, потегли младият французин Венсан Жей. Двадесет и четири минути по-късно, той е основен претендент за олимпийската титла. Фаворитите са далеч зад него – Бьорндален сам бламира шансовете си, надеждите на другите бяха повалени от времето, а Жей вече усещаше, че е сътворил история. Първи златен медал за Франция в дисциплината, дори кумирът му Поаре не е достигал до този върхов резултат.

Жей навлиза в мъжкия състав на Франция в последната година на Рафаел Поаре. Венсан има възможност да бяга в четири старта заедно с великия биатлонист. Жей съвсем закономерно е интегриран в А отбора на „петлите”, година по-рано е спечелил сребърен медал в спринта от Световното първенство за младежи. Жей регистрира шест старта за Световната куа от сезон 2006-2007, а най-доброто му класиране идва в Ханти-Мансийск - 58-ми в спринта.

Сезон по-късно, Жей намира място в състава все по-регулярно, но резултатите не впечaтляват. Пробивът идва в сезон 2008-2009, когато Венсан започва да се yтвърждава като основен състезател във френския тим. Невероятното десето място в Хохфилцен е последвано от 15-та позиция в масовия старт в Оберхоф, а всичко това идва като предизвестие за изненадващото първо място от класическия биатлон във Ванкувър година преди Игрите.

Датата е 11 март 2009г., точно две години след като Рафаел Поаре слезе от сцената - Франция намира своя нов герой.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: