12 март 2010

Разочарования и финал в „ Голямото дърво”

Световното първенство по лека атлетика в зала започна тази сутрин. То се провежда в столицата на Катар – Доха или „голямото дърво” от арабски език. Българското участие на шампионата е символично, общо седем атлети пропътуваха разстоянието от София до Доха, за да се впуснат в най-голямото състезание по лека атлетика тази година. Четири жени и трима мъже спечелиха квоти и получиха правото да защитават България на форума - Ваня Стамболова, Ивет Лалова, Петя Дачева, Венелина Венева, Момчил Караилиев, Спас Бухалов и Николай Атанасов . Всъщност, покритите квоти бяха осем с тази на Инна Ефтимова, но тя се контузи точно преди шампионата.

Участието на България бе открито от Ваня Стамболова в квалификациите на 400м. Тя попадна в една серия с петата в ранглистата този сезон Наталия Назарова (Русия). Последва безпроблемно класиране и за двете в тренировъчно темпо. Ваня беше осма в ранглистата преди началото на шампионата, но до финала в Доха достигат само шест състезателки. Алисън Филикс, Дийди Тротър и Наташа Хестингс не са в Катар, с което направиха класирането на българката за последното бягане задължително.

Втора за България във величествената зала „ Аспайър доум” се появи Петя Дачева. По-рано през сезона, скачачката регистрира лично постижение и надеждите за предно класиране бяха на лице. Дачева стартира с два фаула и напрежението върху нея започна да се покачва, но резултатите на другите момичета я оставиха в играта. Само четири атлетки преодоляха квалификационната норма от 14.20м. Опит около личното й постижение класираше Петя Дачева за последните шест скока. Нищо такова, последният опит бе далеч под възможностите й – 13.65м., което означаваше скоропостижно отпадане от Световното първенство за талантлива скачачка. Атлетката, от която се очакваше предно класиране , вече няма да се появи в залата.

По същото време в сектора за скок на височина Венелина Венева вече беше скочила три пъти, за да заличи височината от 185см. Трудно начало за възпитаничката на Георги Димитров, но резултатите й този сезон подсказваха какво предстои. Още три скока на 189см, но този път неуспешни, извадиха й Венева от първенството.

Първият ни представител при мъжете Спас Бухалов вече се подготвяше за своите опити в овчарския скок. Бухалов не се намира в перфектна форма, което бе затвърдено и от резултатите му в Доха. Трудности още на 5.30м, преодолени от трети опит, и отпадане след три фаула на 5.40м, което е на 35см. от квалификационната норма.

В следобедната сесия първи от българите се появи Момчил Караилиев. Най-добрият атлет на България за 2009г. започна неубедително със скок в рамките на 16.35м, което му отреди девета позиция. Само три сантиметра зад бленувания финал. Последва по-добър опит – 16.43м., но отново девето място. При последното завъртане стана ясно, че Караилиев се нуждае от опит над 16.55м, но сливналията записа по-слаб резултат и остана 12-ти. Поредно разочарование за българските любители на леката атлетика. До тук четирима от седемте ни представители приключиха с участието си на първенството.

На пистата в "Аспайър Доум" оставаше да видим - Ивет Лалова, Ваня Стамболова и Николай Атанасов. Последният набързо приключи своето участие в квалификационна група „А” в скока на дължина. Резултатът от 7.53м. беше достатъчен за 24 място в крайното класиране. Джоко не успя да се възползва от слабите стандарти на състезанието, в което само Мичел Уат (Австралия) и Фабрис Лапиер (Франция) подминаха нормата от 8.00м.

Ивет Лалова се възползва от лесния регламент в квалификационните серии на 60м., от които се класираха първите четири спринтьорки плюс четирите най-бързи губещи времена. Българката бяга в компанията на втората най-бърза жена в историята – Кармелита Джетър, но достигна до заветното четвърто място, което дава правно на участие в полуфиналите.

Няколко минути по-късно на пистата отново стъпи Ваня Стамболова този път за доста по-отговорно бягане – полуфиналите на 400м. Стамболова бе в една серия с лидерката в ранглистата този сезон Деби Дън (САЩ) и силната рускиня Наталия Назарова. Регламентът беше ясен – три момичета се класират за финал, а другите три забравят за своята мечта. Великолепно бягане на Стамболова в последните метри й осигури втората позиция, с което и участие в последното бягане. Добър завършек на един противоречив ден за българската атлетика.

Като цяло резултатите в първия ден на Световното първенство бяха по-слаби от очакването и българските атлети пропуснаха великолепен шанс за по-добро класиране. От тях не се изискваше да надскочат своите възможности, напротив, резултати около най-добрите им постижения за сезона щяха да са достатъчни за финал в отделните дисциплини.

Друг е въпросът, колко хора успяха да наблюдават невероятното шоу от зашеметяващата зала „Аспайър доум. Нито една българска телевизия не счете за удачно да предава този форум, а Евроспорт също не излъчи нито минута от Доха. Цели два часа се борих със стриймовете в интернет, докато намеря къде да гледам състезанията, за да нямате същите проблеми:

Първо свалете програмата Spvod Player, след което отворете тази връзка в Internet Explorer и се наслаждавайте на приемливо качество със стойностен коментар на английски език.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: