16 март 2010

Ruptured Achilles tendon

Или „скъсано Ахилесово сухожилие” на английски език. Тази травма е една от най-тежките, която спортната медицина познава. Получава се бързо и се лекува бавно. Свидетел съм на няколко скъсвания пред очите ми и дузина мои приятели са страдали от нея.
Преди ден бившият капитан на Англия Дейвид Бекъм получи именно тази руптура. Всички любители на спорта вече знаят, че англичанинът пропуска Световното първенство по футбол в ЮАР тази година. Но защо? Порових се малко в учебниците ми по спортна медицина и с помощ от интернет събрах малко информация.
Причините за скъсване на най-здравото сухожилие в човешкото тяло са разнообразни и слабо изследвани. Повечето от теориите са възоснова на възпаление на Ахилесовото сухожилие, което само по себе си е ужасно болезнено. Проучванията показват, че 15-20% от пострадалите преди това са имали болка в областта. Рисковете от травма се повишават с възрастта. Голям е процентът на професионални спортисти над 30 години, които скъсват сухожилие. Дейвид Бекъм попада в тази група, но защо това се случи точно в онзи, на пръв поглед, нелеп момент.

Скъсването се наблюдава в следните случаи:
1.При оттласкване с ходилото, докато коляното е изправено от мощната бедрена мускулатура.
2.При внезапно препъване бързо придвижване крака напред, за да се предотврати падане.
3.При падане от значителна височина
Вижте видеото от онзи драматичен момент за Дейвид Бекъм и неговите привърженици:

Случаят на Бекъм тотално попада към първа точка. Крачка назад, изправен ляв крак и мигновено отласкане с цел подаване към съперник. Дейвид губи контрол върху крака си внезапно, но не знае защо. Болката отсъства. Както каза един мой приятел след такава травма: „Просто бягах и някой ме настъпи, така се почувствах, но в последствие видях за какво става въпрос”.
Дейвид Бекъм наистина пропуска Световното първенство, но дали изобщо ще играе футбол. Възстановяването трае между 3-6 месеца, ако се предприеме хирургическа намеса, каквато Бекъм вече направи. При мотивирани , амбицирани и физически подготвени хора процесът на рехабилитация е бърз. Това ме кара да вярвам, че Дейвид ще се върне в игра. Пожелавам му го, макар да съм фен на Ювентус.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:

2 comments:

Анонимен каза...

Analizat ti e zadalbo4en s otrazyavane na edna po-razli4na gledna to4ka. Haresva mi, no dali vinagi mojem da se borim s prirodnite zakoni.

Анонимен каза...

Hello. And Bye.