07 август 2010

Болт е човек

-->Официално може да обявим Юсейн Болт за човек. Светкавицата от Ямайка бе победен за първи път от 22 Юли 2008г., когато загуби от Асафа Пауъл в Стокхолм. Две години по-късно Болт отново претърпя поражение в шведския град, този път от Тайсън Гей - 9.84 срещу изумително „бавните” 9.97. Вече категорично можем да говорим за дуел между американеца и Болт. Съперничество, което бе създадено малко изкуствено, защото двамата са бягали един срещу друг само два пъти. И в двата случая Болт печели.
Ямаецът е доминант в дисциплината, поставяйки последните три промени в световния рекорд ( 9.72, 9.69 и 9.58), което го правеше фаворит за победата в Стокхолм. И двамата се славят с много добри финални метри, в които успяват да задържат до голяма степен натрупаната скорост по време на първите 60 метра, но не винаги стартовите им реакции са толкова качествени.
Първата среща на двамата бе през 2008г в Ню Йорк, когато Гей показа по-добра реакция, но имаше фаулстарт. При втория опит Болт премина дистанцията със световен рекорд - 9.72, а Тайсън Гей записа 9.85. Месец по-късно на олимпийските контролни бягания на САЩ, Гей показа, че може да бяга в тези стандарти – 9.77. Травма го извади от финала на Олимпийските игри в Пекин, където Болт направи още една поправка на световния рекорд.
Година по-късно двамата се срещнаха на Световното първенство в Берлин. Болт имаше 9.79 през сезона, а Гей - 9.77. Американецът говореше за своята травма в слабините, но в решаващото бягане Болт просто бе над всички. Първите 30м бяха фамозни, а ямаецът премаза върховото постижение с цели 11 стотни – 9.58. Гей остана втори с 9.71 и нов национален рекорд на САЩ.
Изводът е, че не може да победиш Болт, ако го оставиш да вземе старта. Гей има качествата да го направи и го показа. Американецът бе по –добър на старта, а Болт бягаше като срещу стена и дори не успя да развие максимална скорост. Да, ямаецът имаше тежка травма в ахилеса, а от опит знам, че когато имаш проблеми в тази част на тялото – те никога не отшумяват бързо. Но и Тайсън Гей също претърпя контузия която го извади от някои силни турнири. Радостното е, че и двамата предприеха предизвикателството да зарадват почитателите на Царицата. Войни, които не са готови напълно за битката, но не изпитват страх да влезат в нея. Гледам напред за следващите турнири, в които ще видим двамата великани един срещу друг. Болт може да спечели другата битка или следващите няколко, но победата на Тайсън Гей от Стокхолм доказа, че няма непобедими атлети. Та дори и да се казваш Болт, Юсейн Болт.




Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



-->