08 август 2010

Силна атлетика в България

Сигурно на всеки любител на спорта в България му е втръснало от непрестанното напомняне за трагичното състояние на социалния феномен у нас. Да, положението е повече от трагично, дори бедствено, но има светлина в тунела. И тя идва от състезанията, които се провеждат на родна земя.

Хубаво е да се събудиш и още с първите глътки кафе да научиш, че България и в частност Каварна ще домакинства на Световно първенство по полумаратон. Това ще се случи през 2012 година, а решението бе взето на редовната сесия на IAAF в Киев. Конкуренция на морския ни град бе мегалополиса Ню Йорк, който притежава един от петте най-силни маратони в календара. Победа, която ще позволи на любителите на леката атлетика да видят елита в дисциплината в Олимпийска година. Може да се насладим на бягането на четирикратния световен шампион в полумаратона и притежател на доказано най-икономичното бягане Зерсенай Тадесе. Представителят на Еритрея е едва втория човек с медали в една година на три различни настилки. И едва ли той ще е единствената звезда на първенството, което ще се проведе в началото на октомври 2012. Това не е единственият досег на българския почитател до класна атлетика. Прибавяме вече организираното Европейско първенство по планинско бягане в Сапарева баня и предстоящата Зимна купа по хвърляния (2011), където ще видим най-силните европейци в група хвърляния. Не забравяме традиционния международен турнир "Павел Павлов" и маратона на Каварна - ситуацията изглежда очарователна.

Бърз поглед към надпреварите, които се проведоха или ще се проведат на българска земя също доказва, че има поводи за радост. Кой е очаквал Себастиан Льоб и Кими Райконен да дойдат в България като част от кервана наречен Световен рали шампионат. Преди година и половина световния женски елит в ски-алпийските дисциплини бе в Банско, предстои да го сторят и мъжете. Борис Бекер ще гостува в края на август, а в средата на септември за пореден път ще се проведе силен женски турнир по тенис. Домакинствахме на мач за световната титла по шах, видяхме мачове от Шампионска лига по волейбол. Европейското първенство по ориентиране също се проведе в България. Е, трябваше да видим и Световно първенство по летен биатлон, но и това, на което можем да се насладим е учудващо при наличието на такава държавна стратегия за спорта.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:




-->