23 март 2011

AFL 2011: свраки, котки и светци в битка за титлата, Слънцата ще огреят лигата за първи път


Зимата в Австралия настъпва застрашително, кенгурутата все по-рядко ще бъдат забелязвани, сърфърите ще изберат по-топли дестинации, почитателите на крикета още няма да са забравили загубата от Англия, но на сцената ще излязат железните момчета от Австралийската футболна лига (АФЛ).

Сезон 2011 стартира на 24 март с огромни очаквания и купища новости. За първи път от 1994г в употреба ще влезе системата с bye – е , за първи път лигата е със 17 клуба, централата реши да промени правилата, а аномалиите в програмата на първенството все така са в ущърб на „малките” тимове. Те в един глас възроптаха срещу неправдите, но нито един от отборите няма да бойкотира, за да се запази шоуто, което радва 15 млн. австралийци от март до края на септември.

Шампионите от Колингууд запазиха своя състав и гарнираха титлата си с отличие от предсезонната купа. „Свраките” се превърнаха в едва втория тим, който дублира титлите след Есендън от сезон 1994. Колингууд запази селекцията, спечелилa 15-та титла в историята на клуба, единствено Джош Фрейзър се поблазни от парите на новия член в първенството - Голд Коуст Сънс. Големият Мик Мелтхаус ще каже сбогом на професионалния футбол след края на сезона. Легендарният треньор ще се опита да спечели титлата по време на последния си танц в Австралийската футболна лига.

Най-големите неудачници и двукратни финалисти от 2009 и 2010 Сейнт Килда ще се впуснат в предизвикателството отново да достигнат до Големия финал, но този път да го спечелят. За целта „Светците” запазиха всички свои футболисти от последния сезон и подновиха договорa на наставника Рос Лайън. Поколението на Ник Рийволдт и Джъстин Кошички е най-силното за Килда от цяла вселена време, но то все още не гарнира таланта си с флаг от АФЛ, което се случи само веднъж в историята на спорта през 1960г.


Промените в другия отбор от голямата тройка Джийлонг Кетс тoзи път са налице. И те не са никак малки. Отборът бе напуснат от Марк Томпсън, тактикът отвел „Котките” до три поредни финала, побеждавайки в два. След десет години зверска работа в Джийлонг, Томпсън изненадващо прие офертата на Есендън, където ще бъде, забележете, помощник-треньор. Неговият наследник е великият нападател от началото на века Кристофър Майкъл Скот. Легендата на Бризбан Лайънс поема по нов път, ново изпитание, ново предизвикателство, нова професия, дали ще успее предстои да разберем. В края на миналия сезон, „котараците” бяха напуснати от Гари Аблет младши, което накара привържениците на тима да стигнат почти до протести и траур. Всъщност да отнемеш Аблет от състава на Кетс е като да се събудиш рано сутрин и да осъзнаеш, че секторът в мозъка ти, отговарящ за креативността, не функционира. Заместник – няма. Скоро няма и да има. Аблет е явления в този спорт, но след едногодишни спекулации свързващи го с трансфер в Голд Коуст, Младши прие офертата, която го превърна в най-добре платеният футболист в двувековната история на спорта.


И говорейки за Слънцата, те също са явление. Клубът е създаден едва през 2009г, но за две години прескочи толкова много граници и прелетя през всякакви срокове, за да може в края на март да открие нова ера в АФЛ. Консорциумът GS17, който управлява тима, е болно амбициозен да превърне селекцията си не само в част от лигата, но в дългосрочен фактор. Имената на Нейтън Бок, Нейтън Кракур, Майкъл Рискители, Кембъл Браун, Джаръд Харброу, Джош Фрейзър, Джаръд Бренън, Зак Смит и Гари Аблет звучат стряскащо за всички клубове в лигата. И не случайно „Слънцата” получиха статут на Дрийм тийм от медиите в Даун Ъндър, въпреки това специалистите предвиждат слаб първи сезон за Гай Маккена и компания. В неговия тим има цели 27 футболисти под 20 годишна възраст, което ще окаже огромно влияние в края на сезона.

След дълги размисли, ръководството на АФЛ се реши да промени три правила на спорта:

  1. Мениджърите ще разполагат с три хокейни смени и една постоянна ( досега имаха право на четири хокейни смени)
  2. Футболистите сами решават дали след изпълнение на свободен удар са получили предимство, което снема част от отговорността на тримата главни рефери
  3. Правилото за фаул при носене на топка бе видоизменено, за да може играчите да получат по-голяма свобода на действие



Драфт пик нoмер 1 за 2010 е Дейвид Слуол. 18 годишният футболист от Ийст Фриментъл получи огромното признание от Голд Коуст Сънс, заради уникалните си качества на защитник, които го превърнаха в най-младия играч достигал до All Austrlian за 18 годишните, а тогава Дейвид не бе навършил 15. Защитникът е брат на носителя на наградата Сид Баркър - Андрю Слуол, който тази година ще играе за Норт Мелбърн.

Издънката на предсезонната подготовка отново се казва Брендън Февола. Двукратният голмайстор на лигата изнасили 24-годишна дама в Мелбърн, което накара Бризбан Лайънс да го отстрани за предстоящия сезон, въпреки че обвиненията в последствия бяха снети. Февола напусна Карлтън преди сезон след грандиозен скандал, в който Големия Фев се държа като малко дете. Това означава, че феновете на играта няма да се радват на таланта му в АФЛ този сезон, а Фев ще поддържа форма във втория ешелон на спорта – Викторианската футболна лига.

Автралийската футболна лига може да наблюдавате в преки излъчвания всяка седмица по Евроспорт 2. 

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:

-->

1 comments:

Анонимен каза...

http://aufutbol.alle.bg/