22 декември 2011

Срамната десетка

„Сапунът няма да отмие срама ти” се пее в една от песните на великите „Депеш Мод”. Слушам парчето и се чудя какво може да заличи срама на журналистите от десетката за „Спортист на годината”. Пускам песента отново и отново, и отново, но не намирам отговор. Признавам, че доскоро живеех в един утопичен свят, разбит с лекота още с обявяването на номинациите за наградата. Е, десетката напълно ме извади от будната кома, в която идеалистичната ми натура беше изпаднала.

Никога не съм предполагал, че България ще предпочете световната титла в женската борба  пред такава в плуването. Нищо против Станка Златева, напротив само респект към работата й със Симеон Щерев, но класификация между спортове има, навсякъде по света и тя не се дели само на олимпийски и неолимпийски. Лека атлетика, плуване, гимнастика – това са спортове, без които програмата на Олимпийските игри не може. Иначе казано – има спортове, които са по-значими от другите и когато за първи път имаме златен медал в един от тях би било хубаво да уважим труда на Петър Стойчев, защото скоро може и да нямаме световната титла в плуването. А в борбата ще печелим медали от тук до края на света (дори и той да настъпи през 2012г.).

Анализът на резултатите, обстоятелства, конкуренцията, значимостта на спорта са задължителни преди всеки журналист да пусне своя вот, но много от тях са водени от медийния продукт „Станка Златева – българското момиче, което тръшка всички на земята”, по друг начин не мога да си обесня защо тя не бе избрана за „Борец на годината” от собствената си федерация.

Дирк Новицки е спортист на годината в Германия и местните журналисти показаха нагледно „Що е то анализ на спортните резултати” – вероятността немски баскетболист почти сам да изведе своя отбор до титла в НБА е равностойна на преминаване на Халеевата комета. Андреа Петкович пък сигурно е последната немска спортистка, за която се сещате, но тя е втора в класиране при дамите, изпреварвайки Мария Рийш – световна шампионка и носителка на Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Немските ни събратя осъзнават, че това е истински подвиг, значителен успех за германския тенис. Нещо подобно ми се искаше да видя и българската десетка, но уви останах адски разочарован.

Но не това е най-голямата драма, при големи условности бих се съгласил с победата на Станка Златева, въпреки че след време ще се чудя как да обеснявам на децата си, аджеба защо Станка Златева има повече награди от Стефка Костадинова. Какво прави в десетката Константин Паскалев? Как се случи това? Защо бе допуснато? Отговорите на тези въпроси вече са ясни дори за студент от художествената академия. Задължаването на журналисти да гласуват за определен спортист е чудовищна глупост. Едва ли на Тути му е сладко присъствието в десетката, защото знае как точно попадна там за сметка на Димитър Бербатов, Красимир Анев, Александра Жекова, Григор Димитров, Матей Казийски и тн. Е, хайде де, и аз се чудя защо те не са там и продължавам да слушам "медения" глас на Дейв Геън, но отговор на въпроса за срама, така и не намирам.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:





Добави в Svejo


-->

1 comments:

Denitsa Petkova каза...

Има и други, които се възмущават, макар и било за класацията спортист на града. Предполагам, че ще ти е интересно да прочетеш следното писмо:
http://sliven-sport.com/novini/sport/2298-pismo.html