21 декември 2011

Блогови затруднения и още нещо

През последните месеци имах страшни затруднения с влизането ми в системата на моя блог, но всичко вече е наред, за да мога отново да публукивам, защото беше неприятно да загубя блога, който вече повече от пет години поддържам. А като за ново начало, страницата има нов изглед - малко по-свеж, дори детински, връзки с мен чрез facebook, twitter и е-mail също са достъпни. Публикувам едно интервю с мен от последния месец - темата е биатлон, а сайтът - http://biathlonbg.in.

Ангел Искрев: "Би било кощунство Краси Анев да не попадне в Топ 10 на Спортист на годината"

Замисляли ли сте се някога какви хора стоя зад коментаторския пулт? Дори да не сте го правили, ние ще ви дадем минимална представа за журналистите, които дават импулс на всяко едно състезание и с гласa си внасят атмосферата, която е необходима на всеки зрител. В първата част от нашата рубрика ви представяме един млад и по наше мнение доста талантлив коментатор - Ангел Искрев!

-Г-н Искрев, разкажете ни малко повече за това как започнахте да се занимавате със спортна журналистика и в частност как попаднахте зад коментаторския пулт?

-В края на 2008г попаднах в „Канал 3“ като репортер, това е една от най-добрите школи за млади хора, които искат да навлезат в този занаят. Шест месеца по-късно, получих покана от „Евроспорт“ да стана част от екипа им преди да тръгне версията на български на „Евроспорт 2“. Това е възможност, на която не може да се откаже, въпреки че предизвикателсвото беше огромно.

-Фен ли сте на всички спортове, които коментирате или има и такива, които не Ви допадат?

-Аз съм човек, който обича да гледа спорт без значение какъв е той. Всеки един вид спорт може да ме заинтригува с много малки изключения. Естествено, има спортове, с които съм израснал и те са по-специални за мен, като биатлон, лека атлетика, ориентиране, ски бягане и италианското първенство по футбол. Но това не означава, че пренебрегвам другите спортове, които коментирам в ефира на „Евроспорт“, напротив тази година се проведе Световната купа по ръгби в Нова Зеландия и прекарах значително време пред компютъра, подкрепяйки домакините. И за да отговоря на въпроса ти, за един коментатор е задължително да бъде привързан към спорта, който коментира, но тези пристрастия трябва да останат извън кабинката и ефира.

-Как започнахте да коментирате биатлон?

-Титулярният коментатор Асен Спиридонов често е зает с други спортове през зимните месеци, когато се провеждат състезанията от Световната купа. Шефовете на „Евроспорт“ знаеха за моя интерес към биатлона и така започнах да коментирам един от любимите си спортове. Още си спомням дебютното състезание – дамски спринт в Хохфилцен през 2009г., Ана Карин Олофсон го спечели категорично Естествено, че бях много притеснен, защото знам колко голяма и най-вече заинтересована е аудиторията на биатлона. Пак казвам, предизвикателството е огромно. През 2010г стартовете, които коментирах се увеличиха, включително част от световното първенство в Ханти Мансийск и последният кръг за Световната купа в Норвегия.

-Трудно ли е да се коментира спорт като биатлона, в който понякога човек не може да разбере какво се случва на трасето?

-За да не бъде трудно, винаги трябва да си напълно концентриран, особено в спринта и индивидуалното, защото ситуацията се променя много динамично. Постоянно има биатлонисти, които стрелят или са заплаха за водещото време. Никога не трябва да останат незабелязани и български резултати, независимо какви са те. Именно тази динамика на случващото се прави толкова интересен биатлона, а за мен като коментатор винаги е изключително удоволствие да бъда част от шоуто.

-Както всеки човек и вие сигурно си имате фаворити в биатлона. Усещали ли сте някога в коментара ви везните да накланят в полза на вашите любимци?

-Биатлонът не е като футбола. Това не е спорт, който предразполага за „фенщина“ в коментара. Да, имам своите любимци, съвсем нормално е, но уважавам победата на всеки един биатлонист, защото зад нея стои зловещ труд. Естествено на преден план винаги са били българските резултати и се надявам този сезон да бъде още по-качествен за Краси Анев, Владимир Илиев, Мишо Клечоров и другите наши състезатели. Иначе моите любимци са Ларс Бергер и Хелена Екхолм. Ларс, защото има нещо много специално в този велик атлет, а от представянето на Хелена винаги лъха на истински биатлон.

-По-скучен ли е биатлонът в сравнение с преди 10 години?


-Биатлонът никога няма да бъде скучен. Как би могло да е така, когато имаме битка между Тарей Бьо и Емил Хегле Свендсен, а в нея тази година ще се присъедини и Мартен Фуркад. Времето на Оле Ейнар Бьорнделен не е приключило. Има състезатели като Бьорн Фери, Карл Йохан Бергман, Яков Фак и тн., които могат да изненадат във всеки един момент. Мъжете ни също се представят чудесно, което порожда интерес към състезанията. Да, успехите при жените ни са много под това, което направиха Катя Дафовска, Ирина Никулчина, Ива Шкодрева, Павлина Филипова и Радка Попова, но винаги има какво да прикове вниманието ни към случващото се на пистата и в женските състезания.

-Какво мислите за това което се случва с българския мъжки биатлон през последните два сезона?

-Тези момчета пишат историята на мъжкия ни биатлон и се надявам резултатите им да бъдат оценени. Очаквам с огромен интерес класацията за „Спортист на годината“, защото Красимир Анев заслужава място в първите десет, всичко друго би било кощунство. Този сезон ще бъде много важен, защото на световното първенство в Руполдинг ще започне борбата за олимпийските квоти през 2014 в Сочи, а очакванията към момчетата са големи, заради високите стандартите от миналия сезон.

-А какво мислите за женския?

-Резултатите са посредствени, но за това има логично обяснение. След постепенното отказване на „златното“ поколение адекватни заместнички нямаше, а сега за по-младите биатлонистки е много трудно да отговорят на очакванията. Сигурен съм, че в близко бъдеще, България ще има силни резултати и при жените, сравними с тези при мъжете, защото е доста по-лесно да се изгради успешен дамски биатлон в нашите условия, отколкото мъжки.

-Заслужава ли БФБ средствата, който са необходими за оптимална подготовка на базата на резултатите, които показват българските състезатели?

-Биатлонът е най-успешният ни зимен спорт и заслужава всичко необходимо, за да се продължи традицията. Лошото е, че спонсорите не са особено впечатлени от резултатите, а без наличието на спонсори е много трудно в днешно време.

-Последен въпрос! Най-актуалната тема в биатлона през последните дни е отказването на Магдалена Нойнер от активна спортна дейност. Вашият коментар по този въпрос?

-Първото нещо, което научих онзи ден като се събудих. Останах в тотален шок. Магдалена Нойнер е нужна на биатлона, защото състезатели с нейната харизма, талант и държание, правят спорта още по-интересен и атрактивен за фенове и спонсори. Все още има опция да размисли до края на сезона, защото тя е в график да се превърне в най-великата биатлонистка на всички времена. Аз лично бих заложил на това, че дори и да се откаже, рано или късно отново ще се върне към спорта, но не знам дали доминацията й ще бъде такава. Бьорн Борг, Йън Торп, Майкъл Джордан, Ким Клайстърс , Жустин Енен всички те се отказват прекалено рано от спортните си кариери. Общото между тях е, че всички те – с успех или без се връщат към спорта.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



-->