11 януари 2012

Хандбал: преди Евро'2012

По-малко от седмица ни дели до началото на десетото европейското първенство по хандбал за мъже. Сърбия ще домакинства на турнира след като се пребори с тежката конкуренция на Германия и Франция, които също имаха апетити към Евро’2012. Пет зали в четири града ще поемат тежестта на надпреварата - Ниш, Вършац, Нови Сад и столицата Белград. Регламентът отново включва четири групи по четири тима, първите три отбори от всяко подреждане се класират за втората групова фаза, която ще включва две групи по шест тимове. Най-добрите два състава от всяка се класират за полуфиналите, а 29 януари ще бъде определен новия континентален шампион с двубой в „Арена Белград”. Освен със златото, победителят ще си тръгне и с олимпийска квота за Игрите в Лондон.

Много от отборите страдат от сериозни травми на основни хандбалисти и ще се опитат да намерят адекватни заместници за контузените си звезди, докато други експериментират с различни нападателни и защитни системи.

В група "А" са домакините Сърбия, Полша, шампионите от 2008 Дания и Словакия. Поляците са основният тим, пострадал от травми – те ще са без вратаря Славомир Шмал, който претърпя операция на коляното, Томаш Росински и Марчин Лижевски. Дания спечели срещу Полша в двубой от подготовката на двата тима, а селекционерът Улрик Вилбек изненадващо включи в състава младия гард - Расмус Лауге. Словаците спечелиха само един мач преди началото на европейското първенство, но Золтан Хайстер ще може да разчита на големите си звезди. Сърбите ще се опитат, тласнати от собствената си публика, да достигнат до олимпийска квота, а основните им притеснения са травмите на Стойкович и Манойлович.

Мачовете от тази група ще се проведат в Белград, а Полша и Сърбия ще открият турнира на 15 януари.

Четирикратните шампиони Швеция, победителите от 2004 Германия, Чехия и Македония ще се подвизават в група "Б". Чехите ще разчитат на своя лидер Филип Иха, а девет от момчетата на Мартин Липтак се подвизват в най-силното клубно първенство – немската Бундеслига. Македонците са „на тръни”, защото реализаторът на Атлетико Мадрид Кирил Лазаров пропусна няколко тренировки, заради различни травми. Другите главоболия за треньора Звонко Шундовски са причинени от отсъствието на Митко Стоилов и пивота Ванчо Димовски. Четирикратните шампиони Швеция са в Сърбия без Йонас Келман и Оскар Карлен, което понижава очакванията към състава, граден от Стафан Олсон. Германия ще бъде без травмирания Михаел Краус, а новият наставник на Маншафта Мартин Хойбергер ще има тежка задача да наследи легендата Хайнер Бранд.

Двубоите от тази група ще се играят в Ниш, а в първия кръг Германия се изправя срещу Чехия, а Македония срещу Швеция.

Всяко голямо първенство има своята „група на смъртта”, а за Евро’2012 този епитет приляга на Група "В" с олимпийския, световния и европейски шампион Франция, Русия, Испания и Унгария. Тоталният доминант в мъжкия хандбал от последните години Франция вече спечели своята олимпийска квота, което ще смъкне част от напрежението върху състава на Клод Онеста. Водени от братята Карабатич и младия Акамбре, „петлите” са фаворити за титлата, която спечелиха на австрийска земя преди две години. Русия притежава опита на своя треньор Владимир Максимов и състезатели като Сергей Шелменко и Константин Игропуло. Клубният хандбал на Испания се намира в агресивен подем, а националният им тим е твърдо решен да пренесе това и в Сърбия, разчитайки на Хуанин Гарсия, Жулен Агинагалде и Раул Ентрериос. Унгарците вече се класираха за олимпийските квалификации, заради добрите си резултати на световното първенство, което ще им позволи да играят без напрежение двубоите си от групата, но треньорът Лайош Мочай е убеден, че неговите момчета са способни на много повече.

Срещите от тази група се играят в Ниш, Франция открива с Испания, а Унгария се изправя срещу Русия.

Група "Г" включва Хърватия, Норвегия, Исландия и Словения – битка на Севера срещу Балканите. Сребърните медалисти от Евро’2010 Хърватия спечелиха местната купа в компанията на Иран, Словакия и Швеция, но имат известни проблеми с контузии на Ивано Балич и Драго Вукович. Младият тим на Словения обляга надеждите си за участие в олимпийските квалификиции върху опита на Давид Шпилер. Треньорът Бори Денич ясно заяви, че неговите момчета имат за цел преминаване на предварителните групи. Мъжете на Норвегия трудно ще покрият стандартите на „викингите” при дамите, но дори без опитния вратар Стейнар Еге, те са фаворит за първото място в групата. Исландия ще играят за първи път на голяма сцена от 18 години насам без суперзвездата си Олафур Стефансон, което кара Гудмундур Гудмундсон да бъде предпазлив в целите на бронзовите медалисти от Австрия преди две години.

Мачовете в групата ще се изиграят във Вършац, а в първия ден от програмата Норвегия играе със Словения, Хърватия среща Исландия.

Българският зрител може да следи първенството посредством всекидневните обзори на "Евроспорт 2" около полунощ, а полуфиналите и финала ще бъдат излъчени пряко в ефира на "ТВ+".


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: