02 януари 2012

BGathletic.com пита, Ангел Искрев отговаря

В края на миналата година от BGathletic.com разговаряха с мен за лекоатлетическата 2011. Получи се интересен материал - част, от който може да прочетете:

- Ако в съзнанието ти има място само за един атлетически момент от 2011 година, който трябва за запомниш, кой ще бъде той?


- Постижението на Йохан Блейк в Брюксел. Не само защото това е второто най-бързо бягане в дисциплината, а и заради момента, в който дойде - към края на сезона, след голямото първенство на годината, когато спортната форма би трябвало да търпи спад. Резултатът е потресаващо изненадващ, защото Блейк имаше „едва" 19.78 от Монако през 2010 г. Огромно редуциране на рекорда му в по-слабата дисциплина. Ако трябва да бъда искрен, за мен, това бе най-силният и най-странен резултат през сезона на открито. Наистина зашеметяващо, анализирайки автора на бягането, резултата, периода от година - едва ли някой е очаквал подобно избухване. Естествено, в избора ми има и сантиментална нотка, защото Майкъл Джонсън и неговите 19.32 в Атланта ′96 ме спечелиха за Царицата и всяко постижение, което избутва феноменалния Джонсън назад в ранглистата влияе върху съзнанието ми.


- С какво ще свързваш 2011-а година?

- Освен с бягането на Блейк в Белгия - световното първенство в Дегу, двата финала на Ивет Лалова и Ваня Стамболова, завръщането на Лалова, там където бе преди седем години, бягането й под 11 секунди, националния рекорд на Стамболова от осма пътека в Рабат, чудесното представяне на България в Нови Сад, фаулстарта на Юсейн Болт. Мисля, че това са лекоатлетическите моменти, с които ще свързвам отиваща си година за дълъг период от време. Първенството в Дегу имаше всичко - драми, рекорди, разочарования, изненади, щастие, български успехи, така както отива на най-голямото спортно събитие през годината. Финалите на Ивет и Ваня са като незаслужено украшение на трагичния български спорт и смея да твърдя, че не бяха оценени подобаващо от широката спортна общественост, особено резултатът на Стамболова. Годината за Ивет Лалова беше изумителна - случаят й е достоен за учебниците по анатомия като медицинско чудо.

- Сали Пиърсън и Юсейн Болт. Това ли са Атлетите на света и според теб?

- При жените Сали Пиърсън категорично бе най-добрата през сезона, защото бяга най-бързо, там където трябваше - на финала на световното първенство в една от най-техничните дисциплини на Царицата. Но при мъжете съм на друго мнение. Наградата прилягаше повече на Блейк, защото фаулстартът на Болт беше детински - най-очевадният от въвеждането на новото правило. Все пак Блейк стана световен шампион на стотачката, завърши годината като лидер в ранглистата на 200м, участваше в рекордна щафета на Ямайка.

- Може ли да се каже, че 2011-а беше успешна за българската лека атлетика, след като имаме един медал от европейско първенство за юноши и два финала на световното първенство?

- Годината беше успешна, но „красивите" емоции, които ни завладяват трябва да са умерени, защото има дисциплини, в които сме на вселена време от голямата атлетика. При мъжете само Виктор Нинов като приятен полъх е крайно недостатъчно. Ваня и Ивет са от световна класа и са повод за гордост...

Целият материал може да прочетете ТУК

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: