13 февруари 2012

Лекоатлетическо затъмнение


Едно от предпочитаните ми занимания през зимните месеци е да наблюдавам на живо любимия си спорт. Опаковам се добре – шапка, шал, ръкавици, яке. Е, не отивам във винаги мразовития Контиолахти за кръг от Световната купа по биатлон, но в зала „Фестивална“ е почти толкова студено.


Сезонът в зала на родната атлетика винаги е бил интересен, каквито и да са резултатите – напрежение, особен дух, среща с приятели след дълго прекъсване. Но тази година зимен сезон няма, всичко се изчерпва с една седмица в Добрич, а с този „сезон“ всеки финал на световното първенство в Истанбул ще е равносилен на опълченски подвиг. Жалко, много жалко за приятелите на Царицата.

Състоянието на зала „Фестивална“ е покъртително. Софийското спортно съоръжение убива надежди, причинява травми и с тази презумция, решението на българската федерация да премести първенствата далеч от столицата, е логично. Но Добрич трябва да е временно решение, защото провеждането на всички състезания в рамките на по-малко от седмица би разсмяло всеки, ако не беше толкова трагично. Не, че състезанията в източна България са нерантабилни, напротив, със сигурност на много клубове сметката за път, храна и спане излиза в пъти по-добре. Но леката атлетика е спорт, който се нуждае от голяма аудитория и силно медийно отразяване, а това може да бъде постигнато, за добро или не, само в столицата.

Лошото е, че много често временните решения се оказват постоянни, особено в нашите географски ширини. А в тази ситуация бъдещето никак не е светло. Да, и на мен ми беше хубаво да слушам Том Джоунс, още ме е яд, че нямах възможност да посетя концерта на Шаде в зала „Арена Армеец“, но щеше да ми е още по-приятно да гледам държавните първенства в зала през този сезон в „софийското бижу“. Да, ама не! Европейска столица без зала за лека атлетика може да съществува само в България и дано час по-рано неправдата спрямо този велик спорт бъде поправена, защото Царицата го заслужава.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: