08 април 2014

Тихият първи ден в Москва

Започна се! Световното първенство в Москва стартира на Олимпийския стадион „Лужники“  в столицата на Русия.  Лошата новина е, че май руските фенове на леката атлетика не разбраха за това. Кому е нужно най-голямото спортно събитие през годината да се провежда пред тъжно празни трибуни?  Има ли някой, който да печели от това - било то атлети, организатори, официални лица или фенове. Най-големият удар е върху имиджа на Царицата и е хубаво да бъдем искрени със себе си, защото отстъплението на интереса към великия спорт се наблюдава отдавна и всеки, който отказва да приеме този факт, живее в утопия.

Проблемът с липсата на публика е огромен, а най-големият тест предстои – финалът на 100 м, ако и тогава публиката може да бъде преброена наум от малко по-кадърни математици , то шампионатът ще разочарова.

ментът на ФАРА

Мо Фара вече има запазено място в пантеона на великите бегачи на дълги растояния. Британецът добави световна титла към олимпийската и европейска. Всички знаеха, че той е фаворит, очакваше се бързо бягане и много тактика. Стратегии имаше, но скоростта беше бавна. Етиопци и кенийци имаха план за обезоръжаване на Фара, но той беше прояден като швейцарско сирене от страха им да не се провалят. И така нищо не можеше да спре Фара по пътя към титлата, спечелена с феноменална последна обиколка и супер подкрепа от Гейлън Ръп. Нямаше го и „дежа вю“-то от Дегу, когато Джейлан направи един от най-запомнящите се финални спринтове, за да разочарова Мо две години по-рано.  

Една за историята...

Една Киплагат влезе в историята на дисциплината маратон при жените. Кенийнката защити титлата си от Дегу и се превърна в първата атлетка в историята с подобно постижение. Бавно, методично и тактически издържано бягане за шампионката, която пое водачеството едва след преминаването на 40-ия километър, а от там великолепната италианка Валерия Странео  трябваше да се бори с вятърни мелници, за да победи. Никакъв шанс. Постижението на Киплагат 2:25:44 изглежда бавно, но в пещта по московските улици резултатите нямат никакво значение. Само медалите, а Една Киплагат е новата кралица на кенийския маратон след Катерин Ндереба. Японската телевизия, която е причината дисциплината да се проведе в най-големия пек, би трябвало да ликува, защото японката Кайоко Фукуши заслужени спечели третото място на подиума.

Финал и национален рекорд

Първо българско участие, първи финал и нов национален рекорд. Брилянтно начало на шампионата за родните атлети благодарение на Силвия Дънекова, за която всички знаехме, че може да бяга на финал, но никой не подозираше, че тя ще го направи така убедително. Българката финишира за 9:35.66 мин с място даващо директна позиция за финалното бягане. Трудолюбивата ни бегача подобри националния рекорд на Добринка Шаламанова с почти 7 сек. – очаквано и напълно заслужено.

Дебют

Денис Димитров направи добър дебют на голям форум при мъжете. Младият спринтьор все още трябва да изгражда много неща в своето бягане, но талантът му е безспорен, а резултатът му през сезона кара всички нас да мечтаем... за мъжкия вариант на Ивет Лалова. Защо не. Предпоставките ги има. Димитров бяга уверено в серията, но неговата голяма цел за сезона вече е в историята, а е толкова трудно да постигнеш втори пик във формата си. 10.29 и участие на световно първенство, а все още тийнейджър. Звучи добре, нали?

Безумно е...

Връщаме се отново към маратона. Приемаме, че интересът на големите телевизии е основен фактор при изграждането на програмата за голямото първенство, но да поставиш под риск здравето на над 70 бегачки, само защото японската телевизия иска да покаже продуктът в своя „Златен час“ звучи нелепо. Маратонът повече приличаше на плажно парти – атлетките се замерваха с гъби и бутилки пълни с вода, а бусове ги разхлаждаха в определни части на маршрута, който беше по-скучен от вестник с обяви. Всичко това направи маратона изпитание за окото на всеки фен на Царицата.

Изненадите

Нулата на световния шампион в десетобоя Трей Харди. Американецът не успя да преодолее летва в скока на височина и с това приключи с надеждите си да спечели трета поредна титла. Това ще бъде едно от големите разочарования на шампионата.

Русия не класира нито една атлетика в мятането на диск. И ако това само по себе си не ви звучи като изненада: Вера Ганеева, Светлана Сайкина и Екатерина Строкова бяха на повече от пет метра от личните си резултатите за сезона.

Знаете ли, че за последно трима американци се класираха на полуфинал на 800 м през 1995 година. Серията бе спряна от бегачите на Щатите днес, а при отсъствието на Дейвид Рудиша целта може да се завиши.  

Героите

Италианката Валерия Странео беше Самотния ездач на маратона. Европейката пое водачеството от самото начало, но силите й бяха достатъчни за по-малко от маратон и въпреки това усилията и заслужават уважание, както и всички бегачки атлетки, които завършиха състезанията в Московския ад.

Силвия Дънекова е героиня за българската атлетика – убедително класиране за финал /може и да бъде единствен за България/, национален рекорд и много приятни емоции.             

Цифрите на деня

27:21.72 – времето за световната титла на Мо Фара

9:35.66 – новият национален рекорд на 3000 м стипълчейз

2:25:44 – времето на Една Киплагат за защита на титлата й в маратона

190 – сантиметритите, които извадиха от борбата за златото в десетобоя шампиона Трей Харди

40 – километрите, в които води Валерия Странео

10.29 – времето на Денис Димитров

2 – титлите на Една Киплагат

1 – световната титла на Мо Фара

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: