13 февруари 2015

Интервю за bgathletic.com


Какво се случи през изминаващата 2014-а в атлетическия свят и какви са очакванията за 2015-а на петима специалисти. Зададохме им пет еднакви въпроса, с които те направиха анализа на последните 12 месеца за Царицата.

Завършваме с отговорите на Ангел Искрев, коментатор в Евроспорт.

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2014-а година?
- Моментът, който завинаги ще се запечата в съзнанието ми от лекоатлетическата година, е подобреният рекорд в овчарския скок. Спомням си, че бях концентрирал вниманието си изцяло върху  Олимпийските игри в Сочи и когато се върнах у нас по традиция проверих информационния поток , свързан с Царицата, и също така много ясно си спомням, че натиснах няколко пъти бутона "F5" , защото не можех да повярвам, че Рено Лавийени е подобрил прашaсалия рекорд на Сергей Бубка в Донецк, пред Краля на дисциплина, в неговия дом, сякаш беше извадено от сценарий на Спилбърг.
В личен план ще запомня и трите световни рекорда, които имах възможност да коментирам. Първо Гензебе Дибаба, а след това двата световни рекорда от шампионата на планетата за щафети. Истински коментаторски шанс, а и сбъдната детска мечта. Чувството е приятно.


BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината? 
- Струва ми се, че постижението на Митко Ценов се подценява от спортна общественост в България. Не говоря за лекоатлетическите специалисти, а за всички хора, които се занимават или се интересуват от спорт. Ценов може да се сравни с преминаването на Халеевата комета в българската лека атлетика. Просто е невероятно, че имаме такъв талант в дългите бягания, където дори и генетично, сме на светлинни години от елитната атлетика. Пълен респект за Йоло Николов и отдадеността му, с която се труди за своята група. Медалът на Милица Мирчева от европейсктото по крос е още едно потвърждение, че атлетите от Мездра са като оазис в пустиня за родната Царица. Представянето на Георги Иванов надгради над изминалата година и продължи с рекордите, а петото място в Сопот май си остава най-качественият български резултат през годината. Към положителното искам да добавя и Тихомир Иванов, от когото лъха класа, доволен съм да видя такъв атлет в сектора за скок на височина.
Липсата на медал на европейското първенство в Цюрих идва само, за да докаже, че българската атлетика е в абслютен застой, дори бих използвал думата "криза" и ако някой се опитва да ни убеждава в обратното би било нелепо.


BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2014-а беше ...
- Преходна. Липсата на голям форум предполага затишие, но дано то е преди буря, защото предстои световно първенство в Пекин. И все пак, ако трябва да откроя една дисциплина, която беше турболентна през сезона, то това несъмнено ще е скокът на височина при мъжете. Дори бих отишъл по-далеч като прогнозирам скорошен световен рекорд,

защо да не го очакваме през 2015-а?

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?

Имиджът на  атлетиката отново бе раздрусан. Както казах и миналата година в подобен разговор с вас - скоро атлетиката ще догони колоезденето по брой на положителни проби, а това ще срине продуктът "лека атлетика", който така или иначе под ръководството на Ламин Диак върви само надолу. Реформи в антидопинговата система са задължителни, те трябва да бъдат направени веднага, защото утре може и да е късно. А, да, също така очаквам и някоя руска телевизия да удари сериозно по рекордите на ГДР след разкритията на ARD, така че и 2015-а ще бъде скандална.


BGathletic.com: Какво очакваш от леката атлетика през 2015-а?

В световен мащаб очаквам много силни резултатите - все пак това е предолимпийската година. Отново ще кажа, че най-вероятно ще бъде подобрен рекордът в скока на височина, защото конкуренцията в сектора е убийствена и все някой ще преодолее гравитацията, за да заличи митичните 245 см на Сотомайор. Българската атлетика едва ли ще се сдобие с медал от световното първенство, което означава, че ако държим на отличия те трябва да се очакват от европейското в зала. 

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: