20 февруари 2015

Феноменът Аристид Бег


Рядко се впечатлявам от състезатели при подрастващи - юноши, девойки и младежи. Защо ли? Защото стъпката от юношески спорт към елита е огромна, непосилна, понякога невъзможна. Най-яркият пример за това е Кирил Василев - двоен сребърен медалист от световния шампионат в Преск Ил през 2006-а, но в последствие потъна в забвение за отрицателно време. През годините съм се научил, че е по-приятно да не се въодушевявам от резултатите при подрастващите. Те са предпоставка за успешна кариера в елита, но в никакъв случай гаранция. 


Е, всяко правило има своето изключение. То се казва Бег. Аристид Бег. 20-годишният французин е роден във френските Пиринеи. Започва да се занимава с биатлон, когато е на 9 години. Неговият идол е... изненада, Рафаел Поаре. Каталунец е и като такъв е свободолюбив, но в неговия биатлон има нещо стряскащо... стряскащо, защото е прекалено добро.  Бег вече е трикратен световен шампион (юноши и младежи) и европейски шампион при младежите в индивидуалната дисциплина. Внимание, защото и четирите титли са спечелени с 20/20, а повечето от тях с обезкуражаваща преднина пред втория.

Бег напомня на Мартен Фуркад със своето спокойствие и биатлон, от който ухае на класа. Младият биатлонист все още се състезава за първия си клуб Фонт Ромео, но се е обградил с доказани професионалисти около себе си. Личният му треньор е Баптист Дестьо, а треньор по стрелбата - олимпийският шампион на 50 м пушка от Атланта '96 - Жан-Пиер Амат. 

Въпрос на време е да го видим в Световната купа, а дотогава запомнете името му - Аристид Бег. 

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: