11 февруари 2015

Краси Анев има пълното право да търси друг треньор

Вече 5 години, Ангел Искрев е неизменна част от почти всяко състезание по биатлон в ефира на Евроспорт. С него си говорим за ситуацията в българския биатлон, необходимите промени, коментаторската професия и за "силните на деня".

-Здравейте, г-н Искрев. Сезонът по биатлон започна. Какви са вашите впечатления като цяло, след първия кръг в Йостерзунд?
Кръгът беше вълнуващ, на много бързи обороти. Вече се оформиха съперничества, които ще диктуват целия сезон  - Фуркад/Свендсен и Макарайнен/Домрачова. Показаха се и нови лица, което означава, че през тази състезателна година няма да ни е скучно.

-Все още е рано за анализи, но какво бихте казали за нашите спортисти? Миналият сезон загубихме една квота при момчетата! Очаквате ли по-добър сезон за България?
Не бих казал, че очаквам по-добър сезон от нашите биатлонисти, но и Анев, и Илиев вече са в много добра спортна възраст, имат опит, имат база от подготовка и имат резултати, върху които да стъпят за самочувствие. Въпрос е и на малко късмет в един ден всички компоненти на биатлона да сработят. Вярвам, че подиум-класиране не е химера, а постижение, на което и двамата са способни.

-По време на едно от състезанията споменахте, че руският биатлон е раздиран от скандали. При нас нещата също има подобна насоченост. Правилно ли е според вас, Краси Анев да тренира отделно от отбора и това да се финансира от министерството?
Аз не бих нарекъл ситуацията в родния биатлон "скандал". В този спорт не е прецедент даден състезател да тренира с различен от националния - треньор. Най-големият проблем е, че тази диференциация не се случи по време на Олимпийския сезон, може би, постиженията ни на Игрите щяха да са по-добри. А иначе Краси има пълното право да търси друг треньор, дори и документално, заради резултатите си. Времето е най-големият съдник и то ще определи дали един ход е бил правилен или не.

-С огледа на ситуацията, мислите ли, че това разделение може да доведе някаква битка на доказване? Битка на Краси Анев срещу отбора и отборът срещу Краси Анев?
Анев е част от отбора. Няма такова нещо като "отборът и Анев" или не би трябвало да има. Със сигурност, ще има вътрешна конкуренция, но тя винаги води до израстване, прогрес и селективност. Дано и в нашия тим ефектът да е такъв.

-Ако погледнем статистиката, най-добрият български резултат за последните 25 години е дело на Владо Илиев. Ощетен ли той според вас от непрекъсната смяна на треньорите?
Това е въпрос към самия Влади Илиев, не мога да знам дали методиката на Захаров му пасва повече, отколкото тази на Фъртунов. Доколкото знам и той е бил за смяната на треньора преди олимпийския сезон миналата година.

-Президентът на БФБ Екатерина Дафовска като, че ли се опитва да лавира и да угоди на всички. Подкрепяте ли нейният подход и начин на работа?
Да успееш да поддържаш всички щастливи, в която и да е организация, е много трудна задача, с която Дафовска засега се справя на добро ниво. Но аз смятам, че с управлението на федерацията може да да се постигне още много. Федерацията няма сайт, връзката с медиите е почти нулева, държавни шампионати минават апокрифно, смените на треньорите - също. Така, може би, е по-удобно, но живеем в 21 век. Биатлонът е популярен и обичан спорт в България. Има огромна фенбаза, която с един успешен маркетингов подход може да донесе дивиденти на федерацията.

-Какво според вас липсва на българските биатлонистки за да са на нивото на което бяха златните момичета?
Нивото на онези момичета беше толкова високо, че ако сега са в Световната купа при тази конкуренция, ще имаме 2-3 състезателки в топ 10 на всеки старт. Сравненията  с техните постижения и резултатите на Десислава и Емилия са неизбежни, но според мен неправилни. Очевидно е, че и на двете им липсва не само едно определено качество, а съвкупоност от качества, за да постигнат подобни на "златното поколение" резултати. Но всичко се постига с работа и тренировки.

-Много хора коментират, че вече няколко сезона се лансират едни и същи български биатлонисти. Основателни ли са тези слухове според вас и мислите ли, че трябва да се даде шанс и на по-младите ни спортисти?
Биатлонът е спорт на времето и хронометъра. Ясно се мери и премерва. И в крайна сметка се решава кой да стартира и кой - не. Ако има някой удивителен талант сред младите ни биатлонисти е хубаво да му се дава възможност да усети Световната купа. Ако някои е по-добър от сегашните ни национали - да, но поне аз не виждам такива.

-Ако погледнем в Световен мащаб, кои ще са най-силните биатлонисти през този сезон, при мъжете и при дамите?
Още в първия кръг се очертаха силните на деня. Фуркад и Свендсен отново ще са най-силните мъже, но в това число ще попаднат Фак, Йоханес Бьо, Бьорндален, Моравец. Ще има и нови лица. При жените битката между Домрачова и Макарайнен изглежда предначертана, но там ночаквам още повече нови състезателки да настъпят газта. Много ми харесва французойката Енора Латиер. Това момиче има страхотен талант. Запомнете името й.

-Мартен Фуркад страдаше от мононуклеоза през лятото. Знам, че и Вие като активен спортист сте имали същото заболяване. Като човек, който е минал през всичко това, как Ви се струва „завръщането“ на французина?
Само този, който е имал толкова нисък хемоглобин, че да не може да стане от леглото, може да оцени през какво е преминал Фуркад. Признавам си, да го видя толкова силен на старта на сезона, за мен, е огромна изненада. Свалям му шапка за направеното от него в Йостерсунд.

-В биатлона и въобще във всички зимни спортове има едно име, което изпъква над всички. Какво мислите за Оле Ейнар Бьорндален и възможно ли е някога да бъде подобрен този изумителен рекорд с победи за Световната купа?
Оле е легенда. Оле е марка в биатлона. Оле е икона. Дали е възможно някой да подобри рекорда му? Да, защото рекордите са за това. Все някога ще се намери състезател, който да го направи - скоро или не. Дали някой ще му отнеме ореола на Краля? Не, не мисля, че това е възможно. Бьорндален е синоним на биатлон. И обратното.

-Знаете, че биатлонът е доста популярен спорт в България. С позитивните коментари неизменно идват и критики. Какво бихте казали на хората, които не са много доволни от това което правите?
Когато преди пет години и малко започнах да коментирам в Евроспорт, един от най-ценните съвети дойде от колегата Йордан Божинов - "не можеш да се харесаш на всички, не се и опитвай". Следвам този съвет и опитвам да се подобрявам с всеки изминал сезон, след всеки старт. Много държа на обратната връзка със зрителите, а когато критиката им е градивна няма по-хубаво нещо от това.

-Както в спорта, така и в журналистиката има конкуренция и това е много позитивно. От този сезон БНТ отново възобнови излъчването на стартовете от Световната купа. Имате ли наблюдение върху конкуренцията и може ли БНТ да спори с гигант като Евроспорт?
Наблюденията ми са спорадични, защото когато БНТ излъчва и аз съм в ефир, а след това предпочитам да слушам моя коментар на запис, за да намирам грешките си по-лесно. БНТ е гигант за българския пазар и има всички сили да предложи по-добър продукт от този на Евроспорт. Пожелавам им успех.

-Освен коментатор, вие сте и почитател на този спорт. До Вас на пулта почти винаги е първата българска биатлонистка с победа за Световната купа. Какво е да работиш с Ива Шкодрева – Карагьозова?
Ива е страхотен човек. Смея да твърдя, че е сред най-добрите експертни коментатори в България редом до Найден Боричев и Стефан Георгиев. Винаги добре подготвена, винаги може да бъде стълб за основния коментатор повреме на ефир. Радвам се, че работя с нея вече шести сезон.

-Ката завършек на разговора, ще Ви помоля да споделите, защо трябва да гледаме биатлон по Евроспорт?
Евроспорт е една от причините биатлона да е толкова популярен сега. Евроспорт и още няколко локални телевизии изваждат биатлона от гората и го показват на хората. В Евроспорт биатлонът винаги е приоритет. Мисля, че след толкова години отразяване знаем как и кога да поднесем добавена стойност на зрителя.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: