12 февруари 2015

Асен Спиридонов: Работата на коментатора е елегантно да допълва картината, а не да доминира над нея

Едва ли има български фен на зимните спортове, който не знае името на събеседника ни. Години наред Асен Спиридонов ни радваше със своя коментар от ефира на БНТ, а в последните години е част от екипа на Евроспорт. С него разговаряме за коментаторската професия, българските успехи в настоящето и миналото и за световните лидери в биатлона.

Здравейте, г-н Спиридонов. Когато става дума за коментиране на биатлон, основното име, което изниква в съзнанието на повечето хора е Асен Сприридонов. Защо в последните години все по-рядко Ви чуваме да коментирате състезанията по биатлон?
Най-важната причина е, че е задължително да има нови гласове в ефира. Един коментатор се изгражда с години, но трябва първо  да „се добере” до микрофона. Затова е много важно човек да не се смята за незаменим и да дава път. У нас е адски трудно да се намерят коментатори извън футбола и затова момчета като Ангел Искрев и Емилиан Стойков са богатство.

Вие сте завършил право в СУ. Как се насочихте към коментаторската професия?
Коментатор поисках за себе си да стана още през 1991, когато кабелът докара вкъщи Евроспорт. Реално това се случи през 2000 година с постъпването ми в БНТ като дотогава вече имах 12 години стаж в спортната преса.

Спомняте ли си първото състезание по биатлон, което коментирахте?
Солт Лейк Сити, мъжката щафета, защото титулярът Тодор Попов беше зает с алпийски ски. Ако не се лъжа, беше запис. Имам снимка с Бьорндален след четвъртия му златен медал на Игрите през 2002.

Трудно е ли е да останете безпристрастен, когато освен коментатор, сте и привърженик на даден спорт?
Елементарно е, стига коментаторът да си дава сметка, че работата му е елегантно да допълва картината, а не да доминира над нея.

Смятате ли, че през последните години биатлонът е на малко по-ниско ниво от времената на Поаре и Фишер при мъжете и невероятната конкуренцията при дамите, която включваше много силни германки и рускини?
При мъжете равнището е общо взето запазено. При жените липсват не само великите германки и рускини, няма българки, французойките са далече от онези времена, самите норвежки нямат нищо общо с предшественичките си. Явно днешните момичета са доста по-нежни, пък и тогава имаше доста здрава химия, минаваща между капките.

Българските момчета показват отлични резултати от началото на сезона. Мислите ли, че наближава моментът в който ще имаме биатлонисти, които ще са фактор в мъжкото направление на този спорт?
Красимир Анев и Владимир Илиев са доказателството, че България има собствена самобитна школа в биатлона повече от 30 години. Резултатите на двамата са еквивалентни на медали в някои летни спортове. Но биатлонът е технологичен спорт и има железни фактори извън личността, които трудно ще позволят на нашите да достигнат върха.

Силните резултати на двете невероятни поколения български дами са мираж към този момент. Какво е вашето обяснение за тази ситуация? Защо дамският биатлон в България е на толкова ниско ниво?
Донякъде е въпрос на човешки ресурс, у нас е трудно винаги да има качествени попълнения. Със сигурност сегашните състезателки нямат мотивацията на Дафовска и с-ие. Времената са различни, за онези спортът беше всичко, а усещането ми за новите генерации е, че пребивават в него за малко. Не мога да ги обвинявам.

Това силно поколение при дамите идва основно от ски бягането. Смятате ли, че ако този спорт беше на същото ниво като преди, можеше да подпомогне и развитието на биатлона в България?
Въпросът съдържа естествения си утвърдителен  отговор. Не се е родил биатлонистът,  дошъл от спортната стрелба.

Ски бягането и биатлонът са много сходни, но и много различни. Кажете ни, кой е вашият фаворит от двата спорта и защо?
Ако говорим за коментиране – бягането и по-специално мъжкото. Заради свръхинтензитета на надпреварата и инфарктните финали, които почти отсъстват в биатлона. За съжаление са малко състезанията като масовия старт на Олимпийските игри между Свендсен и Фуркад.

Наскоро казахте, че българските фенове на зимните спортове са изключително претенциозни и очакват призови класирания, което си е самата истина. Имаме наблюдения, че отрицателните коментари влияят много негативно на нашите състезатели. Смятате ли, че трябва да сме малко по-толерантни към към българите или напротив, трябва да изискваме все повече от тях?
Всеки е прав за себе си да има мнение и изисквания като седне пред телевизора или компютъра. Когато публикуват становището  си, феновете е редно  да използват порядъчен език, спортистите пък не трябва да бъдат толкова докачливи. Зрителят не е длъжен да се радва на 19-о място, което за Краси Анев примерно е дошло след тотално раздаване и изтощение.

Имаше много неприятна ситуация между Краси Анев и федерацията. Какво е вашето мнение за тази случка и смятате ли, че това повлия негативно на българския биатлон точно в Олимпийския сезон?
Резултатите в олимпийския сезон и в Сочи говорят красноречиво за рязкото отстъпление. Без да съм наясно с подробностите от кухнята на националния отбор, мисля че сегашното решение на проблема е добро за всички засегнати страни.

Ива Шкодрева е наша любимка не само заради невероятните резултати в родния биатлон, но и заради отличния и точен коментар от ефира на Евроспорт. Лесно ли се работи с Ива и каква е вашата оценка за нейната работа като експерт в тази област?
Ива е изключително умна, което не е често срещано в средите на българския професионален спорт. Образована е и говори прекрасен книжовен български език. Подготвя се с часове за всеки старт, не се оставя на рутината и това я прави най-добрия експерт в 11-годишната история на нашата версия на Евроспорт. Не мога да ви опиша колко много тънкости за биатлона съм научил от нея в хода на коментарите и разговорите ни.

Кой ще спечели Големия кристален глобус при мъжете през този сезон? Ще видим или отново доминация на Мартен Фуркад или ще има биатлонист, който може да спори с него?
Купата се печели най-вече с постоянство, което включва и участие във всички кръгове. Между Фуркад и Свендсен давам предимство на французина, но и Антон Шипулин изглежда дорасъл за генерална победа, стига да не го сполети характерният за руснаците драстичен спад  в рамките на сезона.

При дамите също има доминация през този сезон. Кайса Макарайнен е в отлична форма. Има ли състезателка, която може да й се противопостави в борбата за спечелване на СК? Дария Домрачова, Габи Соукалова...
Без коментар :)

Пожелайте нещо на всички читатели на нашият сайт и въобще на феновете на зимните спортове...
Гледането на спорт е част от свободното време и забавленията на съвременната личност, а не процес на избиване на комплекси и реванш за неосъществени мечти. Не позволявайте на състезанието да помрачи целия ви ден, ако резултатът не е желаният. Фундаментално е да не се пада до нивото на футболните страсти в прекрасните зимните спортове. Това е цивилизационен избор. Прощавайте грешките ни и  никога не забравяйте, че сме в един отбор!

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: