10 февруари 2015

С поглед към Контиолахти


Изминаха две години от последния световен шампионат по биатлон в Нове Место. В този период се проведоха Олимпийските игри, а те винаги са катализатор на промени в елитния спорт. Биатлонът не прави изключение и тазгодишният световен шампионат в Контиолахти /Фин/ ще даде началото на следващия олимпийски цикъл.  


Финландският зимен център посреща за втори път този форум след 1999-а, шампионат, който завинаги ще бъде запомнен със своите смразяващи температури. Този път домакините имат своята огромна надежда за доминация - Кайса Макарайнен. Лидерката в генералното класиране за Световната купа е безупречно мотивирана да се възползва от домакинското предимство, а функционалната й форма през сезона е удивителна. Конкуренцията си има име и то е Дария Домрачова. Белорускинята е на върха на способностите в последните стартове, а загубата на треньора Клаус Зиберт очевидно вече е преодоляна. Рускини и германки ще се опитат да влезат в микса на подиума, но съставите на Италия, Чехия и Франция изглеждат поеспособни не само за медали в щафетите. Българките имат за цел достойно класиране, което да запази шансовете ни за трета квота и следващият сезон. Призово класиране би било сравнимо с разшифроването на Енигма.  

Мъжете, както винаги, предвещават вълнение и интрига до последния момент на всеки един старт. Фуркад контролира Световната купа през последните сезони, но когато става въпрос за голям форум - Емил Хегле Свендсен винаги е човек, на когото можеш да се довериш за силно постижение. Освен Емил в норвежкия състав са двете противоположности - лудият и млад дебютант Йоханес Бьо и ветеранът Оле Бьорндален. Двамата са с способни да вземат медал във всяка една дисциплина. А когато добавим Тарей Бьо в картинката , норвежката щафета изглежда като ясен фаворит. Индивидуални титли могат да спечелят още и Антон Шипулин, Яков Фак, Симон Шемп.  Добрата новина за българския зрител е затвърждаването на Владимир Илиев и Красимир Анев като елитни биатлоности. Несъмнено това е световният шампионат, преди който България има най-големи шансове за медал след "Златното поколение".  

Световното първенство по биатлон ще бъде излъчено в ефира на Евроспорт от 03 до 15 март.

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: