22 февруари 2015

Световно като за световно

Изживей го, мечтай, сподели го“- мотото на световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Бийвър Крийк пророчески описва много точно фантастичните 13 дни с „белия керван“. Световното свърши и остави във всички онова познато чувство, когато си попаднал на филм шедьовър и ти се иска да го гледаш отново и отново, и отново. Просто, защото световният шампионат в Колорадо беше най-добрият от началото на новия век.
Американците много трудно поемат отговорността да домакин
стват на състезания от такъв ранг. Но когато го направят, знаят как да превърнат едно спортно събитие в истинско шоу. Продукцията от Вейл доказа, че те са ненадминати по отношение на забавление, маркетинг и телевизионно излъчване. През последните две седмици изживях „бялото“ шоу, помечтах заедно със скиорите алпийци, време е да споделя впечатленията си с вас.

Американците...

... трябваше да чакат до техничните дисциплини, за да се докоснат до жадуваните златни медали. Първата седмица бе по-скоро разочароваща за домакините. Да, Линдзи Вон и Травис Ганонг спечелиха бронзов и сребърен медал, но Кралицата на ските имаше една-единствена мечта – златото, а тя не беше осъществена. Среброто на Ганонг в спускането изглежда като компенсация на съдбата за загубата на Боде Милър, който отново бе до болка рисков в супер-гигантския слалом. Риск, който се превърна в болка. Буквално и преносно. Болка от скъсаното сухожилие на коляното, болка за феновете и самия Боде от преждвременното му оттегляне извън шампионата. 

Дойде време за техничните дисциплини. Моментът на Щатите. Микаела Шифрин отново доказа на всекиго, че е явление в спорта. Мики спечели слалома със стил, класа и впечатляваща за годините й спортна дисциплина. Шифрин прецени прекрасно своите качества във втория манш и кара предпазливо в горната част, но се разгърна в долната част на пистата, за да спечели втора поредна световна титла в дисциплина. Само на 20 г тя е абсолютен доминант в слалома.


Превъзходство е дума, която много добре описва още един американец – Тед Лигети. Той изненадващо спечели бронзов медал в алпийската комбинация, но в съзнанието му имаше само една дисциплина – гигантския слалом, една цел – победата, един противник – Марсел Хиршер. Прозвището „г-н ГС“ не е случайно. Лигети имаше две поредни световни титли и олимпийско злато в дисциплината преди шампионата във Вейл, но през сезона Марсел Хиршер бе спечелил четири от пет старта, валидни за Световната купа. Време беше за уреждане на „сметки“. Хиршер поведе след първия манш, Лигети допусна грешка в карането си, но бе много близо до австриеца. Решен на всичко да влезе в историята като първия алпиец с три последователни световни титли в дисциплината, Тед направи спускане в типичен за него стил, който убива, каквито и да е, надежди в конкуренцията. Титла за домакините. Титла за историята. Пинторо взе бронза, а Хиршер се сдоби със среброто. И въпреки това:

Австрия...

... бе над всички в Бийвър Крийк. Те...  целият материал в Sporta.bg

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: