23 март 2015

Порт и Фрио са фаворити за титлата през 2015 (интервю за AFL)



Той застава за шеста поредна година пред микрофона за мачовете от Австралийската футболна лига. Винаги е насреща а поговори с феновете на този, а и други спортове, така че не се и замисли и веднага се съгласи за кратко интервю.


Ангел е сред най-впечатляващите млади коментатори у нас. Енергията, която потича чрез гласа му в ефира на Евроспорт и Евроспорт 2, радва стотици хиляди фенове на десетки спортове. 


По време на паузата между сезоните в AFL коментираш редица други спортове – биатлон, алпийски ски, ски бягане и със сигурност пропускам още доста. Въпреки това винаги казваш, че нямаш търпение за новия сезон. С какво AFL е “по-засищащ”?


536980_10200405021359502_1338229823_n
Той работи наистина здраво.
Пропускаш, но прощавам бързо. Ози рулс е първият спорт, който съм коментирал в Евроспорт, а и изобщо. Случи се по съвместителство, но както знаеш, първата любов завинаги остава жива. AFL ми носи емоция, която е съвсем различна от другите спортове, които коментирам. Имам някакво странно “свойско” чувство към този спорт и с нетърпение чакам първата топка на новия сезон.
Какво очакваш да се случи през него?
Общо взето думата, която описва най-добре AFL е “зрелище”. Мисля, че и тази година ще е така. Ще има много кръв, пот, голове, маркове. Подозирам, че това ще е сезонът на Голд Коуст и не вярвам Хоуторн да защити титлата си. По-скоро тя ще се реши между Порт Аделаида и Фриментъл. И двата отбора отдавна докосват титлата, особено Фрио.
А Норт Мелбърн? Те се подсилиха значително през трансферния период, а миналата година бяха впечатляващи по време на Финалите.
Джаръд Уейт има един основен проблем и той е, че постоянството му е като извънземните – всички са чували за него, но никой не го е виждал. Не мисля, че ще има силен сезон в Норт. Шон Хигинс е страхотен футболист, но Норт загубиха Ливай Грийнууд, което ме кара да смятам, че трудно биха играли футбол през септември.
Ще успее ли да отлепи от дъното твоят любим Сейнт Килда?
Би трябвало, но и да не успеят, те се чувстват комфортно на последното място. Привлякоха много надеждни футболисти. Имаха избор едно в драфта и взеха американски ръкмен. Ник Рийволдт отново ще е пълководец, но лично мен ме притеснява прекалено младия състав, което изключва “светците” от Финалите, със сигурност.
Как се случи така, че се влюби в тях?
Просто – когато правех първите си коментари, в лигата имаше два доминанта – Килда и Джийлонг. “Светците” имаха 19 поредни победи, рекорд по онова време. Харизмата на Ник Рийволдт също помогна.
Друга негова голяма любов е италианският Ювентус.
Друга негова голяма любов е италианският Ювентус.
Миналата година около Есендън се завъртя допинг скандал, делото все още е в ход. Само преди дни Раян Кроули даде положителна проба. Има ли опасност лигата да се превърне в парад на нечисти атлети или това са просто изолирани инциденти.
Трябва да сме страхотни лаици и наивници, ако вярваме в “чистотата” на спорта. Особено в “дивашки” спорт като ози рулс. Австралийците знаят как да пазят своето, така че не вярвам това да наруши имиджа на този велик спорт. Изобщо не го вярвам.
Евентуално наказание на Кроули ще сведе ли до нула шансовете не Фрио за първи флаг в лигата?
Райън е нечовешки халф. Но дори да има наказание, все пак говорим за отборен спорт, в който на терена са 18 съмишленици. Липсата на един човек не може да даде такова отражение, че да сведе шансовете до нула, освен ако не се казваш Гари Аблет.
Говорейки за него, през миналия сезон Джуниър се контузи и Сънс изпуснаха влака за Финалите, като проблемът сякаш бе най-вече в манталитета на играчите. Предвид че се сдобиха с още един голям играч с тонове опит в лицето на Ник Малчески, възможно ли е да видим нещо немислимо – титла само 4 години след влизането на тима в AFL.
Възможно е. Единственото, което може да ги спре е нова контузия на Гари Аблет. Геният му е толкова отличаващ се, че е плашещо за другите отбори. Още по-страшно ще стане, ако и Малчески започне да играе така, както в Сидни през 2012-а.
И последно – сезонът за теб стартира на 04.04. с Уестърн Булдогс срещу Уест коуст от 11:30 по Евроспорт 2 – чувстваш ли се във форма за началото?
Винаги е малко странно, когато стартира сезонът. Но ако ви говоря за стрелби и вакса в първите няколко кръга, ще ми простите, сигурен съм.
Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК



Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: