12 март 2015

Българска дисциплина ли е дългата?

Мартен Фуркад доминира дисциплината в последните няколко години.
Програмата на световното първенство по биатлон в Контиолахти продължава с най-дългата дистанция - индивидуалното на 20 км при мъжете. Това е и най-старата дисциплина, първият световен шампион Адолф Виклунд (Швеция) печели през 1958-а г. в Заалфелден (Австрия). 
Последният златен медалист в надпреварата е Мартен Фуркад (Нове Место'13), а ако днес французинът отново победи ще бъде първият защитил титлата си от 30 години насам (Франк Улрих през 1982-а и 1983-а). Oсвен това той е и олимпийски шампион от Сочи, което го определя като главен фаворит за титлата и в днешното състезание. То започва в 18:15 пряко в ефира на Евроспорт. 

Първи от българите ще потегли Красимир Анев (стартов номер 2). За Анев най-вероятно това ще бъде последна възможност да приложи истинските си способности в Контиолахти. Най-доброто му постижение в дисциплината на световно първенство е 19-о място от Руполдинг '12, а в Световната купа Анев притежава и 8-о място на дългата дистанция в Йостерсунд'12. Анев се нуждае от бистър ум и възвръщане на чудесните му стандарти в стрелбата, за да достигне до топ 10, което може да му отвори портите и за още един индивидуален старт в масовата дисциплина.

Втори от родните биатлонист ще стартира Владимир Илиев (стартов номер 56). По-късен стартов номер, заради неизползването на правилото от спринтовата дистанция, но това едва ли ще е негатив, заради застудяващото време във Финландия в течение на състезанието. До този момент шампионатът за Илиев е невероятен. Той вече си осигури място в масовия старт, а шестото и осмо място са изумително постижение за българския мъжки биатлон. Да не забравяме, че не рядко Владо има избухвания в тази дисциплина (16-и в Руполдинг'12 и 32 в Пьончан'09) особено на световни шампионати. 

Иван Златев (89 номер) ще дебютира на дълга дистанция на голям форум, а Димитър Герджиков (111) изобщо в елита.

Най-доброто българско постижение в историята на индивидуалното бягане принадлежи на Спас Златев - 6-о място във Файстриц'88. 

Още малко интересна информация:

* Освен Фуркад от действащите биатлонисти титли имат още Емил Свендсен (той заяви, че ще се откаже след края на световното в Осло през 2016-а), Оле Ейнар Бьорндален, Тарей Бьо и Яков Фак. 

* Фуркад може да е първият биатлонист с три последователни титли от големи първенства (Олимпийски игри и световни шампионати) след Владимир Меланин през 1964-а. 

* Свендсен, Бьорндален и Фуркад са единствените действащи състезатели с повече от една победа в тази дисциплина

* Емил Свендсен все още няма подиум през календарната 2015-а. Последният му такъв е победата в преследването в Поклюка през декември 2014-а. 

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: