25 март 2015

Интервю за biathlonbg.in



Aнгел Искрев е добре познат на феновете на биатлона. Той е един от топ коментаторите на Евроспорт и е тясно свързан с нашия спорт.  С Ангел говорим за впечатленията от изминалия сезон, българските успехи и конкуренцията в ефира.

-Здравей, Ангеле. Противно на очакванията, следолимпийският сезон се оказа много интересен, особено в мъжкото направление.Каква е цялостната ти оценка за нещата?
Много интересен сезон като цяло в зимните спортове. Онзи ден си говорехме с колегите в „Евроспорт“, че в края на тази състезателна година не се чувстваме уморени и пренаситени от тежкия сезон в ефир, а напротив иска ни се той да беше по-дълъг. В частност Световната купа в биатлона беше крайно интересна. При мъжете всеки старт ни носеше различна емоция. Било то поредната победа на Фуркад, изненадващ триумф на Нейтън Смит или страхотен български резултат като тези на Владимир Илиев (8-о и 6-о място на световно) и Красимир Анев (4-о място в Световната купа). Имаше за всекиго по нещо. Един от най-силните сезони напоследък, със сигурност.

-Имаше ли нещо, което силно те изненада през този сезон в биатлона?
Червените екипи на Италия. Шегувам се. Най-голямата изненада, за мен, си остава функционалната форма на Фуркад на старата на сезона след мононуклеозата. Удивително.

-Норвегия е основна сила в ски бягането и в биатлона. Какво ще кажеш за представянето им на световното първенство?
Има сериозен дисбаланс в представянето на Норвегия в двата спорта. Истината е, че в Норвегия ски бягането е преди всичко, а биатлонът остава в периферията. Може би, просто генерацията им при жените не е достатъчно талантлива, а при мъжете по-скоро се усети влиянието на следолимпийския сезон. Представянето им на шампионата беше разочароващо, защото само за две години спадът е очевиден. Моето мнение е, че тази криза ще продължи известно време.

-Четвърта поредна победа за Мартен Фуркад в Генералното класиране и 39 победи за Световната купа на 26 години. Какво мислиш за този французин?
Мартен е изключителен биатлонист. Всеки друг епитет би бил нетрезв. Качеството, което най-ярко го отличава, е способността да анализира състезанието сякаш е прочетена книга.

-Владимир Илиев и Красимир Анев регистрираха голям прогрес през този сезон. Какво мислиш за цялостното им представяне и в частност за това на световното първенство?
Влади Илиев пропусна една на хиляда възможности да вземе сребро в преследването. Още ме е яд. В добавка завърши 8-и на спринта. Заслужени резултати след толкова дълги години в сянка. Представянето на Краси на световното бе под очакваното, той сякаш не беше себе си, там където е най-силен – в стрелбата. Иначе формата му през януари беше на елитно ниво.

-Много е трудно да се поддържа високо ниво от началото до края на сезона, но Владимир Илиев успя да покаже сходни резултати в повечето състезания й получи финансиране от IBU за следващия сезон. Смяташ ли, че Владо е новият лидер в мъжкия отбор?
„Лидер“ звучи хиперболизирано, по-скоро с резултатите си през сезона Владо напълно заслужено получи малко повече медийно отразяване. Илиев винаги е бил топ биатлонист за България.

-Евроспорт спомена бегло за отношения между Краси и федерацията, но често има пикантни истории за чуждите спортисти. Каква е причината за това?
Трябва да се прави разлика между коментатор и разследващ журналист. Нашата работа е да маркираме проблема и да анализираме до какво може да доведе това. Струва ми се, че подходихме правилно в ситуацията. Няма нужда от допълнително нагнетяване на ситуацията.

-Сподели, че незадоволителните резултати на Краси Анев се дължат до някъде на конфликта с федерацията. Това ли е основната причина според теб?
Между твърдение и теза има разлика. Изказах мнение, че неизменно негативната атмосфера около един спортист води и до негативна енергия. Казвам го от опита си като такъв. Дали при Краси ситуацията е такава - само той може да каже.

-И в този ред на мисли....Много често подминавате слабите резултати в дамския биатлон и не наричате нещата с реалните имена. Това част от политиката на телевизията ли е?
Не е политика на телевизията. Политика е всеки един от коментаторите сам да преценява какво и кога да казва, според телевизионната етика и правила. За себе си смятам, че съм обективен във всеки един старт.  

-Какво мислиш за идеята на Екатерина Дафовска да натурализират чужди състезателки?
Подкрепям. В други страни имат олимпийски шампиони чрез този метод. В България също няма да е прецедент.

-Тенденциозно ли е само руснаци и от време на време някоя друга нация да се въвлече в допинг скандал, а страни като Германия и Норвегия да са под чадър? Еви Захенбахер Щееле е най-пресният пример...
Не е тенденциозно. По-скоро руснаците трябва да се замислят за своята методика и управление на спортния резултат.

-Знам, че си фен на Ларс Бергер.  Имаш ли изявен фаворит от сегашните биатлонисти?
Ларс беше детска страст, която все още е много силна. Иначе – не, нямам. Но харесвам Доротея Вирер

-Коментаторите най-често са обвинявани в пристрастие към един или друг спортист и отбор. Ти как успяваш да се запазиш и да пренебрегнеш личното си отношение в ефир?
Факт е, че са ме обвинявали, че съм фен на Норвегия, Франция, Русия и Германия. Това само по себе си говори, че се справям със задачата, а как и аз не знам.

-Въпросът за избора между БНТ и Евроспорт е много коментиран между феновете на биатлона. С какво Евроспорт превъзхожда  конкуренцията?
Аз не смятам БНТ за конкуренция, защото целите на двете телевизии са различни. Успех на колегите.

-Пожелай нещо на читателите на нашия сайт. Какво да очакваме през лятото?
Още много спорт в ефира на Евроспорт. Не ни забравяйте, а току виж сте се заразили от друга страст подобна на биатлона. Бъдете живи и здрави, пийте чай и се завивайте, защото грипът все още ни преследва.



Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК