16 март 2015

Станимир Беломъжев: Изпращам най-успешния си сезон




















Станимир Беломъжев е един от най-добрите спортисти на България в зимните спортове. Тачо, както го познаваме всички, свързани с ориентирането, донесе европейска титла и два медала от световното първенство в неговия спорт през сезона. Станимир  познавам отдавна, а също толкова отдавна исках да проведа този разговор, защото Тачо, със сигурност, е един от най-трудолюбивите хора, които съм срещал... Говорим си за успехите през сезона, за обезпечаването на подготовката, ще научите защо баща му е работил като строител в Норвегия този сезон, за приятелството му с Владимир Илиев, за Петер Нортхуг и още. А разговорът ни започва така: 

Здравей, Станимире, къде те намирам след тежкия сезон в ски ориентирането и не само?

Здравей,

В момента се намирам в Троян и съм изключително щастлив, че имам възможност да съм си вкъщи и да тренирам на Беклемето след падналия наскоро сняг. 

Можеш ли да определиш този сезон като най-успешен в кариерата ти?

Определено след пълния комплект медали от европейското първенство, двата сребърни медала от световния шампионат и първото място в Световнaта ранглиста за сезона, това е най-силният ми сезон като спортист.

Не всички са запознати напълно със ски ориентирането, обясни ни защо това е твоят спорт?

Ски-ориентирането е моят спорт, защото това е спорт, който изисква висока физическа подготовка, голяма концентрация при избора на вариант и страхотни технически умения при предвижването по трасето. Ски ориентирането е спорт, в който трябва да се намери баланса между скорост на придвижване и умението да мислиш адекватно при избора на вариантите си. Спорт, свързан с природата и възможност всеки път да участваш на различни райони и терени.

Два сребърни медала от световното, европейска титлата през тази година. Да очакваме ли скоро да запишеш името си до това на Пепа Милушева (б.а. Пепа Милушева е първата българка със световна титла в зимен спорт (ски-ориентиране, 1994-а))?

В ски ориентирането най-важното и най-престижното състезание е световното първенство и напълно нормално е всеки един състезател да се стреми към световнтата титла. За жалост тази година само 4 секунди не ми достигнаха на спринта да изпълня и най-голямата си мечта. Определено смятам да продължа да преследвам мечтата си и, дай Боже, рано или късно това нещо да стане реалност!

С теб се познаваме отдавна и нещото, което винаги те е отличавало в моите очи е природният талант за спорт и желанието за победа? Това ли са най-важните качества, които те водят към успеха­?

Да, наистина с теб се познаваме от много време и имаме доста забавни преживявания, както като състезатели, така и като приятели. Мисля, че едно от най-основните качества за успеха е упоритост и трудолюбие. Определено желанието ми за реализация и за победа също много ми помагат.

Станимир Беломъжев веднага след европейската титла тази година
Как се справя един българин в спорт като ски-ориентирането, който не е толкова популярен в нашата страна, а в Скандавието и Русия е на огромна почит. Кое е най-трудното?

Не е лесно. Даже бих казал, че е изключително трудно. Не говорим само от финансова гледна точка. Просто България е южна страна и липсата на снежни условия и съоражения за подготовка правят моя спорт изключително труден за практикуване. За това по-голямата и по-важната част от подготовката си прекарвам в Алпите и Скандинавието. В Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, ски ориентирането е на голяма почит и много високо ниво и ако искам да съм конкурентноспособен на тях, аз трябва да прекарвам по голяма част от времето си там и да черпя знания и познания доректно от тях.

Кой ти помага в обезпечаването на подготовката ти?

През последните четири години, заради силните резултати, които постигнахме заедно с моят баща и треньор Иван Беломъжев, ние се финансираме от Министерството на спорта, както и от Българска федерация по ориентиране. За жалост през последния сезон, поради забавяне от страна на БФО за внасяне на анекса за финансиране на подготовката ми в Министерството, както и смяната на правителството се получи така, че част от подговоката ми трябваше да я заплатим със собствени средства, а и се наложи по време на лагера ни в Норвегия през декември месец, баща ми да работи строителство, за да може да си покрием разходите. Наистина грозна картинка, за която не искам да се сещам и въпреки това ние успяхме да направим най-силният ни сезон. Надявам се за в бъдеще, че в лицето на г-н Красен Кралев и Министерството на спорта да имаме подкрепата и нещата да си дойдат на мястото. Да, ски ориентирането не е олимпийски спорт, но в момента той е най-успешният зимен спорт у нас.

Ориентировачите са много сплотена общност, чувстваш ли тяхната подкрепа, когато си на състезание?

Както ние сами казваме ориентировачите сме едно голямо семейство и това не е само в България, а по целия свят. Разбира се, че чувствам тяхната подкрепа и искам сърдечно да им благодаря. Независимо от успехите и неуспехите те винаги са ме подкрепяли и вярвали в мен.

Спечели квалификацията от световното във Фалун. Как реши да участваш, знам че преди време имаше проблеми с федерацията по ски. Успокоиха ли се процесите?

Не бих казал проблеми. По скоро неразбирателство, но това остава във времето. Сега всичко е нормално. Отностно Фалун получих предложение от ст. тр.  Пламен Недялков още през месец септември. Видях, че програмата ми по ски ориентиране позволява на участвам и реших да се възползвам от въжможността. Не мога да кажа, че успях да дам всичко, на което съм способен, поради изключително натовариният ми сезон по ски ориентиране преди това и умората, която се беше събрала до този момент.  Но беше страхотно и се радвам, че успях да бъда свидетел на този голям спектакъл, който изнесе Петер Нортхуг – младши.

Ти си от Троян и си много добър приятел с Владимир Илиев. Гледа ли преследването от световното, в което Владо завърши 6-и и какво е мнението ти за успеха му?

С Владо се познаваме от много, много време и наистина сме големи приятели. Прекарваме голяма част от времето заедно, когато сме в Троян, а и на Белмекен. Тази година имах възможност да наблюдавам всички стартове от световното първество и искам да го поздравя, че през този сезон показа това, за коетосе е готвил последните минимум десет години. Беше спокоен, хладнокръвен, уверен  и успя да балансира бягането си и на направи страхотни стрелби. Разбира се, че в спорта трябва и малко късмет, малко шанс, но аз съм убеден, че Владо, както и Краси и другите момчета от отбора ще покажат на какво са способни следващите години. Те са млад отбор, на който му е необходимо спокойствие и увереност за да постигнат целите си. 

Преди време тренираше с националния отбор по биатлон. Какво се случи, за да се дистанцираш и има ли шанс отново да опиташ?

Това е тема табу за мен и не искам да се връщам назад във времето. Мисля, че вече е много късно да тренирам какъвто и да е друг вид спорт. Гордея се, че съм ски ориентировач  и с успехите си в този спорт и не съжалявам за нищо. Може би едиствено, че нямам възможност да съм заедно с момчетата и да се готвим заедно, защото конкуренцията ражда шампиони.

Антония Григорова и Станимир Беломъжев отново триумфираха с медал на световното в отборния спринт
Ски-ориентиране, ски бягане, ориентиране, биатлон... как би определил предпочитанията си.

Ски ориентиране, маунтинбайк и маунтинбайк ориентиране (като част от подготовката ми за ски ориентирането), ски бягане, адвенчърс спорт, биатлон и още много други спортове. Мисля, че е изключително важно за един елитен спортист да има разнообразие в тренировъчната програма, за да няма еднообразие и отегчение. Разбира се това трябва да се случи през общо подготвителният период на подготовката.

Знам, че имаш намерение да се пуснеш на „Васалопет“. Това ли е поредното предизвикателство пред  теб.

Васалопет за мен е една детска мечта, на която и идва времето за осъществяване. Лично за себе си, аз го приемам не като предизвикателство, а като развлечение. Звучи малко налудничево да кажеш, че 90км ски бягане е развлечение, но това не е състезание, това е религия, на която всяка година 15 800 човека се изповядват. И всеки един от тях се чувства удостоен с тази чест, защото онлайн резервацията за участие приключва за по малко от минута и половина. Един от най-интересните факти от това годишното издание на Васалопет е участието на 30 състезатели, които имат повече от 50 участия.

Другата година Станимир Беломъжев ще.... ?

... ще завърши магистратурата си във Военна академия, ще проведе възможно най-добрата подготовка и ще защитава честта на България на европейското първенство по ски ориентиране в Обертилиах/Австрия/.  Дай Боже!


Дай Боже, Тачка. Благодаря ти за разговора и дерзай. 

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: