11 март 2015

Атлетиката ни е жива


Габриела Петрова е новата звезда за родната ни атлетика.  снимка: Списание "Атлетика"
13 (14) атлети, шестима финалисти и два медала. Изглежда като равносметка от едни отминали за българската лека атлетика моменти. И е точно така. България нямаше два медала на европейско първенство в зала от Мадрид’05. На континенталния шампионат под покрив в Прага родната атлетика възвърна част от позагубените си позиции в Европа и отново имаше двама медалисти. Габриела Петрова и Радослава Мавродиева записаха най-сериозните си успехи при жените – сребро за Габриела в тройния скок (14.52 м) и бронз за Радослава в тласкането на гюле (17.83 м).

Мавродиева откри сметката на България в класирането по медали със стабилен втори опит в сектора – 17.83, с което спечели първото си голямо отличие в кариерата. Сливналийката е четвъртата медалистка за България в зала в тази дисциплина след Иванка Христова, Виржиния Веселинова и Светла Миткова. До този момент тя имаше два финала на открито, а преди това Мавродиева дори се отказа от спорта. Радващо е, че в крайна сметка, въпреки трудностите тя стигна до медал на голямо първенство само две години и половина след като дори българската федерация по лека атлетика я обвини в симулативно участие на Олимпийските игри. От тук нататък тя трябва да се успокои, за да атакува финал на световното първенство в Пекин по-късно тази година.

България има своята ярка звезда в Царицата. Габриела Петрова има всичко нужно, за да се превърне в следващото лице на атлетиката в България след Ивет Лалова – харизма, отдаденост, решимост и най вече спортно-технически резултати. Габриела спечели европейската титла до 23 г. в Тампере (13.91 м) с прекрасен последен опит, точно с шестото си скачане възпитаничката на Атанас Атанасов грабна среброто и в Прага. Доказателство за бойкия й дух, който е несъмнена част от високия спортен резултат. Серията на Габриела беше фантастична, а когато опонентките й Гийриш и Князева я натиснаха, тя отговаряше с все по-силен скок. Една реална заявка за зараждането на звезда в родната атлетика.

Освен Радослава и Габриела другите ни финалисти се представиха отлично за моментните си способности.

Георги Цонов завърши 5-и във финала на троен скок, а в този процес на два пъти подобри личното си постижение (16.61 в квалификацията, 16.75 във финала). Един страхотен резултат за младия атлет, дори след умората в квалификацията в скока на дължина.  Освен това във финала имаше и друг българин – Румен Димитров (8-и с 16.36), което отново е доказателство за прогреса на атлетиката ни. Вечната Венелина Венева – Матеева отново се „провря“ във финалното надскачане и завърши 7-а със 194 см (194 см в квалификацията). Силвия Дънекова отново достигна до финал на 1500 м, но този път директен и последното 11-о място в дисциплината. Резултатът на най-добрата ни бегачка е разочарование, но нейните силни дисциплини са на открито.

Разочарование бе и отпадането още в квалификацията на националния ни рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов. Да, само два сантиметра го разделиха от финала, но Георги е далеч от формата през последните две година, а конкуренцията на световното първенство в Пекин ще бъде далеч по-голяма от тази в Прага. Финал в моментната форма на Иванов е мираж.

Разочаровани сме, когато Ивет Лалова  - цялата статията прочети в Sporta.BG

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУКХаресва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: