06 март 2015

На Прага на Европейско по лека атлетика

Европейското първенство по лека атлетика в зала пряко в ефира на Евроспорт
33-ото европейско първенство по лека атлетика в зала ще се проведе в столицата на Чехия – Прага. Зала „Арена 02“ ще домакинства за втори път на европейско първенство в зала (в това число влизат европейските игри под покрив през 1967-а) , а за първи път от европейския шампионат на открито през 1978-а Чехия ще приеме най-силната атлетика на континента. България ще бъде представена от 14 атлети – шест мъже и осем жени.  
Мъже:
60 м – Денис Димитров (60 м)
Скок дължина – Георги Цонов
Троен троен – Златозар Атанасов, Георги Цонов и Румен Димитров
Скок височина – Тихомир Иванов 
Гюле – Георги Иванов   

Жени:
 60 м – Ивет Лалова и Инна Ефтимова
1500 м – Силвия Дънекова
Троен скок – Габриела Петрова и Андриана Бънова
Скок височина – Венелина Венева-Матеева и Мирела Демирева
Гюле – Радослава Мавродиева
„В отбора няма случайни атлети“ – заяви президентът на българската федерация полека атлетика Добромир Карамаринов. И донякъде Карамаринов е прав, защото всеки един от тези атлети при определени обстоятелства може да достигне до финала в своята дисциплина.
Да, точно така, стигнахме до момента, в който всеки финал е успех за българската атлетика, дори и на европейско в зала. Трябва да свикваме с този факт, но да не изпадаме в драматични настроения.  
Дамите:
Най-голямата ни надежда за медал безсъмнено е Габриела Петрова в тройния скок. Европейската шампионка под 23 години скочи 14.55 м в Добрич. Единствено Екатерина Конева (14.68 м) има по-дълъг скок през сезона, а другата българка в сектора Андриана Бънова(14.10 м) също премина границата от 14 м, което прави дамската надпрева в тройния скок задължителна за всеки фен на леката атлетика в България.
Ивет Лалова спечели бронзовото отличие преди две години в Гьотеборг. Тази година Лалова (7.22 през сезон) все още не е разкрила възможностите си, но тя е доказано име в световната атлетика, а когато става въпрос за европейската, тя все още е сред фаворитките за медали. Инна Ефтимова има за цел да достигне до своя личен резултат през сезона на закрито – 7.31.
България излиза с младост и опит в сектора за скок на височина при жените. Световната рекордьорка за ветерани Венелина Венева – Матеева (1.94) и Мирела Демирева (1.92) ще атакуват финала, но за да постигнат целите си трябва да бъдат много близо до личните си резултати.
Силвия Дънекова не би трябвало да има проблеми с квалификацията. Най-добрата ни бегачка на средни и дълги разстояния записа личен рекорд на 1500 м 4:16.04, а най-важното за нея е да разчете темпото в евентуалния финал, защото със Сифан Хасан (4:00.46) в него, то ще бъде много, много бързо за моментните възможности на българката.
Радослава Мавродиева ще стартира за трети път на европейско в зала, ако успее да мине квалификацията, българката може да се пребори за призово класиране при добър ден.
Мъжете:
Най-силно се надяваме на добър резултат от Георги Иванов (20.41), но стартовият списък в неговата дисциплина е огромен и все изпъстрен с качествени тласкачи като световния шампион Давид Щорл изпъква над всички. Георги трябва да постигне личен резултат за сезона, за да премине лесно квалификацията, а във финала да бъде близо до националния рекорд, за да мисли за медал.

Златозар Атанасов (16.59), балканският шампион Румен Димитров (16.50 – лично в зала) иГеорги Цонов (16.18). Секторната дисциплина е в тежка криза в Европа – само двама са скочили на 17 м, което дава шанс на младите ни скачачи да преодолеят пресявката. Георги Цонов ще участва и в скока на дължина, така че за него ще бъде много важно да задържи себе си без умора и/или травма.
Денис Димитров и Тихомир Иванов са страхотни български таланти в лека атлетика. Денис достигна до 6.66 сек (четвърто постижение в родната атлетика в зала за всички времена). Шансовете му за финал са малки, за го постигне той трябва да подбри резултата си. Тихомир (2.25) също трябва да „надскочи“ себе си, за да достигне финала. Очаква го една мнооого дълга квалификация.
А ето го и моят избор за топ 5 атлети, които трябва да следим на предстоящия шампионат.

Рено Лавийени – 28-годишният французин е непобедим в сектора за овчарски скок, а тази година все по-често преминава 6-метровата граница (6.02 м през сезона). Трябва да се случи чудо, което да отнеме европейската титла на световния рекордьор. Въпросът е ще има ли нов световен рекорд?

Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: