26 март 2015

Влади Илиев: Габарит ме лиши от борба за медал

Владимир Илиев в действие
Владимир Илиев е част от прекрасното ни поколение в мъжкия биатлон. Роден е в Троян през 1987-а година, а през този сезон регистрира най-добрите си резултати в спорта. Всичко започна с 11-то място на преследването в Хохфилцен, след това Влади триумфира с бронзов медал на европейското първенство в Отепяе (Ест), а малко по-късно изненада приятно всички с призови класирания на световния шампионат в Контиолахти (Фин) – шесто място в преследването и осмо в спринтовата дистанция.

Влади е скромно момче, от онази порода спортисти, които методично и търпеливо изчакват своя момент без излишен шум, но с цената на много себеотрицание и влагане в тренировъчния процес. 

Разговорът ни с него протича много приятно, говорим си за успехите му през сезона, за подготовката, за онзи последен изстрел в преследването, за обиколката с Оле Ейнар Бьорндален, за ситуацията в националния отбор. А разговорът стартира така:

Здравей, Влади, къде те намирам и как се чувстваш след тежкия сезон?

Почивам си след дългия сезон, в момента съм в Троян след почти три месеца извън България.

Знам, че ще участваш на балканското първенство. Това ли е последният старт?

Да, това ще ми е последният старт на биатлон този сезон. (б.а. балканският шмпионат ще се проведе на 27-30.03 в Боровец).

Какво предстои – почивка, тренировки, състезания?

Предстои ми малко почивка, мисля да участвам в 18-ия балкански ски маратон в Куртово на 5 април и след това на 25 април започвам да се готвя за новия сезон.

Освен резултатите на световното в Контиолахти и европейското, Влади участва във всеки един масов старт през сезона (историческо събитие за българин) и завърши в първите 25 за Световната купа, което му гарантира финансиране от международния съюз по биатлон за първите три кръга следващата година.

Изпращаш категорично най-силния си сезон. Какво се крие зад прекрасните резултати тази година?

Да, така е това ми е най-силният сезон. Ако трябва да бъда честен мисля, че дългогодишните тренировки и доброто подреждане на лагерите тази година, но най-вече многото тренировки преди и повреме на сезона.

Разкажи ни малко повече за световното първенство. Имаше ли вътрешното чувство, че си в топ форма, че това е твоят шампионат?

На световния шампионат се чувствах малко изморен, но знаех, че съм подготвен добре. Контиолахти е зимен център, чиято писта ми винаги ми е допадала,много е тежка, а аз обичам такива писти.

Всичко започна от спринта. Чудесна стрелба, супер бягане, поне така изглеждаше... така ли беше от първо лице?

Да, на спринта ми се получи стрелбата и това доведе до хубавия резултат, за ски бягането - то не беше най-доброто, на което съм способен,но и това беше достатъчно, за да мога да вляза между осемте най-добри в света.

И ето те. Четвърта стрелба, четири свалени мишени, а ти си на един патрон от реален шанс за среброто? Какво се случи в този миг, спомняш ли си?

Да, имах доста голям шанс да се боря за медал, в същност в този миг нищо не се случи просто изпуснах последния изтрел и единствената ми мисъл оттам нататък беше да се опитам да запазя възможно най-предно място, изстрелът беше габарит, просто не падна.

Веднага след това Влади излезе заедно с легендарния Оле Ейнар Бьорндален на междинната контрола след последна стрелба. Битка за петото място... Ето я и нея през погледа на българина.

Последна обиколка на световно първенство с Бьордален. Въведи ни малко в обстановката, как протече?

Обиколката протече доста трудно, в самото начало ми дадоха информация, най-вече че Мартен Фуркад е на 10 секунди след мен и аз веднага тръгнах да увеличавам темпото, за да не ни стигне, а Бьорндален стоеше през цялото време след мен,и накрая ме атакува,аз не успях да върна на атаката и така!

Усещаш ли промяна в отношението към теб от страна на големите в биатлона, все пак ти и Краси Анев вече се утвърдихте като много сериозни биатлонисти?

О, да доста хора вече ни познават и знаят на какво сме способни.

Ако трябва да сравняваш 6-ото място на световното и бронзът от европейското, кое постижение има по-голяма тежест, лично за теб, ако се дистанцираш от една дума „финансиране“ (б.а. европейското първенство не рядко има по-голяма тежест при оформянето на финансирането от Министерството на младежта и спорта)?

И двата успеха са ценни за мен, но 6-ото място на световния шампионат е по-ценно, там все пак се състезават всички най-добри в света.

Дълги години оставаше малко в сянка, въпреки че винаги резултите ти са загатвали за огромен потенциал, ти някога чувствал ли си се така или никога не си се интересувал от това?

Не съм мислел за това, просто тренирах и знаех слабите ми места, беше нужно време да ги отстраня.
През последните две години в националния отбор по биатлон имаше неразбирателства – Красимир Анев отказа да тренира под ръководството на Николай Захаров, което доведе до неговото отстраняване за олимпийския сезон през 2014-а, а след това се стигна до нов консенсус:

Смяташ ли, че сегашната ситуация с „А“ отбор и треньор Николай Захаров и Краси Анев, трениращ лично с Георги Фъртунов, е правилният модел за бъдещи успехи?

Резултатите сами говорят и преди, и сега, аз смятам, че Захаров трябва да е треньорът на националния отбор!

Напрежението в отбора се покачи след европейското първенство в Отепяе. Красимир Анев не участва в щафетата, която бе важна за финансирането на федерацията по биатлон Последваха вербални атаки и от двете страни, в които периферно бе намесен и Владимир Илиев.

Една от малкото медийни изяви, които си имал през сезона беше, за да опровергаеш думите на Краси след европейското. Каква е твоята истина?

Целият материал може да прочетете в Sporta.BG


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК