21 април 2015

38 години стигат

Юджийн посреща шампионата през 2021-а

“Не трябва да си социалист, за да подкрепяш социалната сигурност” е един от най-запомнящите се цитати на Ото фан Бисмарк. Години по-късно президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак убеди най-вече себе си, че най-могъщата лекоатлетическа нация в света САЩ заслужава домакинство на световно първенство. Ако перефразираме цитата на „железният канцлер“  - не трябва да си американец, за да подкрепиш тяхната кандидатура. За благото на един загубил немалка част от блясъка си спорт. 38 години стигат.

Малкото градче Юджийн в щата Орегон ще приеме  шампионата през 2021-а. Точно 38 години след първото издание в Хелзинки. „Недоразумение“ е първата дума, за която се сещаме, когато разлистим историята на първенствата. Държавата, която има 138 златни, 88 сребърни и 74 бронзови медала, никога не е домакинствала на най-големия лекоатлетически форум. Някак си страстта, интереса, маркетинговите възможности на Щатите са пренебрегвани през годините.  За сметка на откровено не-атлетически дестинации като Доха, Дегу, дори Москва, където през 2013-а организаторите се видяха в чудо, заради празния стадион.


Интересно е, че  *Трактаун” (Юджийн е известен така сред любителите на леката атлетика в Щатите) получи домакинството без да има наддаване (б.а. случаят не е прецедент. Осака получи шампионата през 2007-а по същата схема). И всичко това само няколко месеца след като американското градче загуби от Доха в дуела за първенството през 2019-а. 


 Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК