06 април 2015

Чернокожото момче, което промени не само атлетиката

Джеси Оуенс е синоним на думата "легенда"
Джеси (Джеймс) Оуенс е синоним на думата „легенда“ в леката атлетика. Куршума, както е известен, е не само носител на онова неповторимо и романтично лице на Царицата от началото на 20-и век. Той променя отношението към „чернoкожите“ атлети и се превръща в първата истинска легенда на този спорт.
Ражда се на 12 септември 1913-а г. в Оуквил, Алабама. Още като ученик показва забележителен талант, който го откроява от всички хлапета около него. През 1933-а печели четири златни медела на националния училищен шампионат на Щатите, а две години по-късно като атлет на университета в Охайо подобрява три световни рекорда и изравнява още един. Олимпийските игри в Берлин през 1936-а завинаги го оставят в историята на Царицата. Там американецът печели четири златни медала пред погледа на втрещения Адолф Хитлер. Великият атлет губи битката с рака на 31-и март 1980-а г. Но ето как започва историята на Джеси, която го превръща в легенда.
Джеймс е внук на роби, а баща му е изполичар (б.а. наемател на земеделска земя). Детството на американеца е трудно. Оуенс често страда от хронична бронхопневмония и пневмония. И въпреки това, когато е едва на седем години през ръцете му минават 50 килограма памук ежедневно. Така помага на семейството си с прехраната. А по онова време работата е първостепенна мисия за всяко афро-американско семейство.
Семейството на Оуенс се мести в Кливлънд, Охайо, когато той е едва на девет. Джеси открива един много по-различен от южняшката скука и еднообразие - свят. Новият му дом предлага и нови възможности за развитие извън земеделието. Посещаването на училище се оказва фундаментално за живота на Джеймс а в последствие и на спорта като цяло. Именно в тези години той получава и прякора си Джеси, който залепва за него като истинско име.
Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК