16 май 2015

10 неща, които да очакваме от Диамантената лигаСамо след няколко часа започва едно от най-вълнуващите пътешествия за всеки любител на леката атлетика – Диамантената лига. От май до септември, от Доха до Юджийн през Рим до Брюксел ще имаме възможност да се насладим на върховна атлетика с най-добрите на пистата или сектора. Шоуто започва в Доха и продължава с турнира в Шанхай още тази седмица.
За да спечелиш Диамантената лига се изисква комбинация от късмет, форма и целеустременост. А също така и да победиш в поне едно от седемте състезания в твоята  дисциплина. А и да не забравяме предпазването от травми. За да се насладиш на Лигата се иска много по-малко – просто да гледаш. 

1.       Появата на нова суперзвезда от Щатите.
Всяка година в рамките на Лигата американците вадят ново лице, което поема по пътя нагоре. Миналата година това беше Тори Бауи. Скачачката беше изключително силна в спринта и изненада мнозина специалисти. Месеци по-късно тя е отвърдена в елита. Никой няма да се учуди, ако Щатите отново покажат на света поредния супер талант от колежите, нали?

2.       Върхови постижения. Много от тях.
В година, в която има световното първенство е рисково да предвидиш, че в сериите „Диамантена лига“ ще има забележителни резултати, но съм убеден, че този сезон ще бъде по-вълнуващ и изпъстрен с значими постижения. Едва ли ще видим световен рекорд (б.а. досега в Лигата е имало само един такъв), но със завръщането на Болт, прекрасните резултати на високите бариери при жените, свръх атлетите в сектора за скока на височина – всичко е възможно. Наистина всичко.\
С едем! Точно толкова са шансовете ни да видим нещо велико
 Скокът на височина не е най-популярната дисциплина в Царицата. Тя не е онази притегателна сила, която събира почитателите на атлетиката на стадиона. Или пред телевизора. Поне не беше доскоро.
Почти сигурно е, че за разлика от други дисциплини в мъжкия сектор за скок на височина ще има битка до последния възможен момент. Финалите през септември ще са от ключово значение за разпределението на наградния фон и крайната победа в Диамантената лига. При наличието на Богдан Бондаренко и Мутас Еса Баршим в най-добрата си форма можем да помечтаем и за световен рекорд. Защо не? И без това постижението на Хавиер Сотомайор хваща прах и е време за нещо ново.
4.       Забележителни съперничества.
Именно те са подправката на всеки един турнир по лека атлетика. И именно за това Царицата е специален спорт. Лекоатлетите се изправят един срещу друг в гладиаторска битка, за да покажат на света, че са най-бързите, най-ловките, най-силните.
Сигурен съм, че и през 2015-а година ще има достатъчно от онези оспорвани моменти, които да помним дълго след края на даденото състезание.  Ейриъс Мерит срещу Дейвид Оливър,  Болт срещу останалите, Богдаренко срещу Баршим. Това са само част от турболентните мигове, които ни очакват.


5.       Ще видим следващите стадиони, които ще приемат световните първенства по лека атлетика. Цялата статия в Sporta.BGХаресва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК