19 май 2015

Любовта към бариерите

Сян Лю целува последното препятствие на Олимпийските игри в Лондон 2012

Милиард  и четиристотин хиляди. Опитвам се да изпиша числото с цифри, но не съм напълно убеден  точно колко са. 1 400 000 000. Обърках се, но надявам се са толкова, защото това е официалната популация на Китай (разбира се, без Тайван, Макау и Хонг Конг). Сигурно е трудно да се отличиш сред  толкова себеподобни, но един лекоатлет го направи със замах, на който би завидял и Майк Тайсън.

Неговото име е Сян Лю и когато през 1999-а за първи слиза под 14 сек в дисциплината с високите бариери – 110м/пр само 16-годишен, едва ли предполага, че няколко сезона по-късно ще се превърне в истински култ за китайския народ.  Осъществяването на невъзможната мисия изисква преодоляване на много бариери. Но все пак това му е в рамките на нормалното за Лю. А и негова дисциплина.

Как се печелят милиард сърца ли? Много просто – с преминаване през много бариери. Бързо, технично, по рекорден път,  на моменти просто зашеметяващо. Лю започва с фойерверките, когато триумфира с титлата на Източноазиатските игри през 2001-а, все още  тийнейджър.  А малко по-късно печели златен медал на Универсиадата в Пекин. Същият този град, който ще донесе всенародна мъка в Китай само седем години по-късно.

Любовта му към бариерите го води към нови преодолени препятствия, достигнати върхове и спечелени сърца на своите сънародници и не само. Лю печели уважанието навсякъде по света с резултати, поведение и пословична скромност.

Не бе изминала и година след триумфите от 2001-а, когато Сян показва себе си пред цялата лекоатлетическа общност. Прави го на турнира „Атлетисима“ в Швейцария, считан за доказана  марка сред еднодневните състезания в Царицата.  19-годишният Лю чупи азиатския рекорд в дисциплината с 13.12 сек., но още по-впечатляващ е фактът, че постижението е и юношески световен рекорд, заличавайки 25-годишният върхов резултат на Реналдо Нимая от историческите алманаси.

Следващото стъпало е извярвано с два бронзови медала в зала и на открито от световните шампионати през 2003-а. Лю започва да мечтае за златен медал на предстоящите Олимпийски игри в Атина, а китайският народ полудява и се стига до повсемесна Лю-истерия.  А това е само началото. Никой нямаше да предположи мащаба й след Игрите в Гърция.


Лю завоюва олимпийската титла безапелационно. Успехът го превръща в първия китаец със златен медал в леката атлетика при мъжете. Любовта към бариерите вече се пренася по въздушно-капков път в цял Китай.  Лю се превръща в най-разпознаваемия човек в страната, изпреварвяйки дори баскетболния гигант Яо Мин. А през 2006-а е първият, който преминава бариерата от 12.90 с нов световен рекорд – 12.88. Предстоят слава, спонсорски договори, много пари, неизчерпаема любов, много очаквания, но и напрежение, произхождащо от тях. 

Цялата статия прочети в Sporta.BG

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК