04 март 2016

Следвай Спартак от Швейцария в ефира на Евроспорт

Годината е 2008-а, аз съм в Щатите вече няколко месеца. Олимпийските игри в Пекин са започнали от поне седмица. Следя предимно лека атлетика, плуване и спортове, в които участват българи. Още тогава харесвах колоезденето, не спирах да гледам Тур дьо Франс от пет години, но онази Олимпиада ме накара да следвам и да се възхищавам на един-единствен състезател – Фабиан Канчелара.

Фабиан Канчелара в жълто в Обиколката на Франция
Как се случи? Колега от Босна и Херцеговина ми спомена, че е хубаво да пропуснем работата днес, защото предстои бягането по часовник. Беше голям фен. Караше велосипе
д постоянно и му се доверих, пропуснахме работния ден и тлъста надница, но се насладихме на велика победа на Спартак, както наричат още Фабиан. От тогава не съм спирал да го следвам, защото  е явление в световния спорт.  А и корените му са италиански. Още една причина да го харесвам.

Ето ме няколко години по-късно, пишейки тази статия за последната състезателна година в кариерата на Канчелара. Времето лети бързо. Като малък мислех, че това е поредното недоказано клише, но се оказа, че е напълно вярно.

Добрата новина е, че Фабиан ще се откаже буквално пред очите ни, допускайки ни до най-съкровените кътчета от неговия личен и професионален живот. Още тази събота (5-и март) от 21:15 започва поредицата на „Евроспорт 1“ – „Следвай Фабиан“. В нея големият спортист ще ни разкаже за забележителните си успехи, но и за шеметните разочарования.

Предаването ще покаже късометражен филм за случващото се зад кулисите  и интригуващи интервюта със Спартак, които ще позволят на зрителите да надникнат в посвещението на спорта, необходимо на спортиста, за да остане в кръга на най-елитните за повече от декада време.

„Последната година трябва да е специална“, казва Канчелара. „Това е годината, в която искам да постигна възможно най-добрата форма, но искам и да поговоря за други неща, да оставя нещо след себе си.“

А той е оставил много след себе си, връщайки Швейцария на колоездачната карта. Превръщайки себе си в посланик на този спорт в Конфедерацията. Канчелара има осем етапни победи в Тура, три във Вуелтата, безпрецедентен брой титли от класиките и... да, онази олимпийска титла от Пекин през 2008-а, с която ни подтикна да го следваме.


„Имам да споделя много спомени и истории. Следвайте ме и ще видите къде ще ви отведа“. – продължава великия колоездач в интервю за „Евроспорт“.

В първия епизод камерите влизат в дома на Канчелара, изпълнен с велосипеди и следи от успешната му кариера, проследяващи смайващите му триумфи, но и смазващи провали.  В епизода Фабиан ще очертае надеждите си за предстоящата 2016-та година, както и откритите си страхове пред най-голямото за него предизвикателство – отказването от професионалния спорт.

Ето няколко откъса от пилотния епизод на „Следвай Фабиан“, който можем да наблюдваме заедно на 5-и март от 21:15.

Фабиан за слуховете за електрически мотор във велосипеда му през 2010г.:
„Бях на диваха, наблюдавайки всичко това. Спомням си, че отстрани имах белгийска бира – точно пред въпросното „колело“.  Гледайки новините си казах: „Господи, какви идиоти сте!“ Ако искат, могат да дойдат в дома ми и да вземат колелото ми, то е тук.“

За Олимпийските игри в Лондон през 2012г.:
„2012 беше най-тежката година, защото след загубата в Лондон не карах дълго време. Бях празен, сляп. Все още вярвам, че златният медал тогава бе за мен.

За предстоящия спортен сезон:
„Основният план сега е фокусира върху пролетните класики и натискаме газта в тази посока. След това ще продължа в „Джиро д`Италия”, защото мисля, че нещо ми липсва. Липсва ми розово колело или розова фланелка и тази година имам възможността да ги завоювам.

Фабиан за най-голямото предизвикателство, което му предстои – пенсионирането:
„Стъпката, която правиш от спортист към „обикновен човек“ е винаги много трудна, защото е свързана с психологията. Можеш да видиш какво си постигнал, какво си спечелил и това помага малко…Но ако не си подготвен за това психически, ще се сринеш. Можеш да имаш толкова много от това, което искаш, толкова много победи, но не става въпрос само за това.Става въпрос за теб самия като човек, а ти не си Спартак, не си мъжа с швейцарската сила, който е размазвал конкуренцията в класиките, не си нито мъжа с най-много победи в бяганията по часовник. Не, аз съм Фабиан. Аз съм си аз.“

„Следвай Фабиан“ в ефира на Евроспорт 1 от тази събота (5-и март) в 21:15.  


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК