27 май 2015

Тя проправи пътека на жените в спорта

Фани Бланкерс-Коен спеюели 4 златни медала на Олимпийските игри в Лондон през 1948-а

Хенгело (Холандия). 24-и май. Поредният турнир от „Световно предизвикателство“ на ИААФ. Или по-коректно  щеше да бъде поредният, ако стадионът не бе кръстен на легендарната Фани Бланкерс-Коен, а точно в този ден считаната за нейна наследничка Дафне Схиперс не бе подобрила националния рекордор на Кралството на 100 м.  Спомени, спомени. Някои от тях забравени, а за великите трябва да пише и споменава, защото те са една от причините леката атлетика да е Царица.

Фани Бланкерс-Коен (1918-2004) е позната още като Летящата домакиня. Холандката печели четири златни медала и подобрява световни рекорди на Олимпийските игри в Лондон през 1948 г., докато е бременна с третото си дете. 30-годишната атлетка е първата жена с подобен триумф. Успехът е зашеметяващ и помага за установяването на нежния пол като равноправен сред обществото в онези размирни години.

Франсина, каквото е пълното й име, дебютира на Олимпийски игри през 1936-а в  Берлин, когато е едва на 18. Тя не печели, но грабва нещо много по-важно. Автограф от нейния идол и герой – Джеси Оуенс. Години по-късно двамата се срещат отново.
„Когато го видях на Игрите в Мюнхен ’72 му казах „Ей, човече, все още пазя автографа ти, аз съм Фани Бланкерс-Коен, а той ми отговори веднага: „Няма нужда да ми казваш коя си. Знам всичко за теб. Беше толкова приятно. Джеси Оуенс знаеше коя съм“.   

Холандката споделя, че срещата й с американеца в Берлин я вдъхновява да тренира по-устремено. Но съдбата се намесва. Втората световна война спира Олимпийските игри през 1940 и 1944, но Коен не спира да тренира, мечтайеки за Олимпийско злато. Дори и да не е сигурна, че война ще спре навреме, за да е в своите най-силни години.

Войната спира. Опустошила всичко. Премазала мечтите на мнозина. Но не и на Коен. Мечтата й се сбъдва.  Когато Олимпийските игри в Лондон’48 чукат на вратата, холандката е на 30 години, омъжена с две деца – седемгодишно момче и двугодишно момиченце. Раждайки първото си дете, мнозина лекоатлетически специалисти смятат, че това е краят на нейната кариера.  По онова време майките сред топ атлетките са изключителна рядкост.  Коен си спомня:

„Получавах нападателни писма, хората твърдяха, че трябва да остана вкъщи при децата, а не да се боря за медали в Лондон. А един журналист написа, че съм прекалено възрастна и трябва да се грижа за семейството си. Когато го видях в Лондон само го посочих с пръст и се заканих, че ще го разубедя“.


Британският треньор по лека атлетика откровено се съмнявава в нейните способности, заявявайки малко нелепо -  „тази жена е възрастна, какво прави тук изобщо“. Но въпреки всичко Фани се класира като най-бързата холандка и избира четири дисциплини, на които да се бори за отличията – 100 м, 200 м, 80 м/пр и 4 х 100 м.

Цялата статия прочети в Sporta.BG

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК