27 март 2015

Легендата за Доктора


Какво е да си икона, жива легенда в днешно време? Това определение се използва все по-често и то по много неправилен начин, което малко или много обезсмисля статута на хората, които наистина заслужават да бъдат окачествявани като такива в техните спортове. Кой не е чувал за Валентино Роси? Със сигурност, харизматичният италианец е сред най-обичаните спортисти в днешно време и напълно заслужава да бъде определян като една от легендарните личности в MotoGP.

Роси е в моторните спортове от много ранна детска възраст и това е напълно нормално, защото баща му е бил мотоциклетен състезател дълги години. Разбира се, като всяко младо момче Валентино е започнал с картинг, което обикновено води по пътя към Формула 1, но в последствие заради скъпата поддръжка баща му го пренасочва към мини мото, което може да се определи като началото на една голяма и наистина незабравима ера в моторните спортове. Първите професионални подвизи на Роси в мотоциклетната гран при започват през далечната 1996 година, когато той е част от 125 кубиковия шампионат. През годините постепенно се издига до върха, а именно MotoGP, печелейки куп състезания и титли по пътя си. ‘Доктора’, както му е прозвището може да се похвали с над 300 старта, повече от 100 победи и почти 200 подиума в наистина забележителната си кариера в MotoGP. Също така Валентино има и 9 титли във всичките класове на мотоциклетната Гран при.

Стана дума за прякора на Роси, който е ‘Доктора’. Основните теории за избора му на точно това прозвище са две – едната е заради докторската степен, която има благодарение на образованието си, а другата е че баща му ,Грациано, е решил да го ‘кръсти’ по този начин, защото в родната им Италия доктор е “красиво и същевременно важно обръщение, което се дава на хора, които са уважавани”, както казва Роси старши. Всеизвестно е че Валентино Роси се състезава с №46, който е популярен по цял свят. Избора на този номер не е никак случаен – баща му е спечелил първите си три победи като мотоциклетен състезател именно с този номер на мотора.

Роси е всеизвестен с добрия си характер и постоянната усмивка, която грее на лицето му, но въпреки добрите си отношения с голяма част от колегите си нямаше как през цялата му кариера да се мине и без някоя-друга вражда. Всичките са с конкуренти на Валентино за титлата през годините на тотална доминация в MotoGP. Сете Хибернау, Макс Биаджи и най-пресния спомен е от искрите, които прехвърчаха между Роси и Кейси Стоунър. Всеки един от тези спортисти е важно име за мотоциклетния спорт и ще бъдат помнени дълго време не само заради враждата си с Роси, но и заради страхотните състезания и победи, които са правели през периода в който са се състезавали в кралския клас.


Със сигурност името Валентино Роси ще остане изписано със златни букви в историята на мотоциклетния спорт и това няма как да бъде отречено дори и от Биаджи, Хибернау и Стоунър. Такива таланти, такива личности, такива спортсмени се раждат изключително рядко и за мен лично е привилегия, че имам шанса да следя голяма част от тази забележителна кариера. Бившият съотборник на Валентино Колин Едуардс, познат още и с прякора си тексаското торнадо, както и много журналисти и специалист определят Роси като ‘the GOAT’ (Greatest of all Time – Най-великия на всички времена).

Харизмата, усмивката, отдадеността и цялото шоу наречено Валентино Роси е спечелило хиляди фенове на 36-годишния италианец по света. Убеден съм, че където и да отидете все ще видите човек с жълта тениска, шапка, каска или какъвто и да е артикул с номер 46 на него, който веднага  ще ви напомни колко обичан е този човек. Едва ли е имало и едва ли ще има втори като него по популярност, желание и отдаденост към спорта, феновете и такова професионално и отзивчиво отношение към всички. Роси се опитва да обърне внимание на всеки, който иска да поговори с него, да се снима с него, да вземе автограф или интервю. Това със сигурност не е лесна работа и няма как всички да се докоснат до магията на този италианец, но той се опитва по всякакви възможни начини да отдаде заслужената почит и уважение към феновете си и хората, които искат да покажат на света какво значи марката Валентино Роси за световния спорт, не само за мотоциклетизма. Жълтата вълна от фенове на всяко състезание не може да бъде конкурирана от нито една друга фенска група на който и да е пилот от мотоциклетната гран при. Сигурен съм, че тези хора ще носят идеята ‘Валентино Роси’, номер 46 и любовта към този невероятен човек още дълги години след като прекрати състезателната си кариера. За щастие този момент все още не е дошъл и ще можем да се наслаждаваме на ‘Доктора’ и уникалните му изяви по пистите (преди, по време и след състезанията) поне още няколко сезона.

Страстта му за победи е нестихваща и явно докато я има той няма да се откаже да се бори за успехи във всяко едно състезание от календара на MotoGP. Младите таланти, които са готови на всичко да се докажат пред легендата Роси стават все повече и повече, което е добре и за самия спорт и бъдещето му без Роси. 


Миналогодишния сезон доказа, че Марк Маркес е най-вероятният наследник на Роси, защото начина по който постигаше успехите си, лекотата с която правеше феноменални изпреварвания състзание след състезание и радостта след всяка победа в стил Роси доказват, че много млади момчета се вдъхновяват от ‘Доктора’ и опитват да попиват колкото се може повече от него докато е около тях. Хора като Андреа Довициозо, Щефан Брадл, Дани Педроса, Хорхе Лоренсо, Андреа Яноне, споменатия Марк Маркес и разбира се Валентино Роси спомогнаха миналия сезон да стане изключително интересен и във всяко състезание имаше битка за челните места. Да, Маркес спечели 10 поредни победи в началото на сезона, което до голяма степен му подсигури и титлата, но това изглеждаше като тотална доминация само на хартия. На пистата битката за първото място беше ожесточена и в не малко случаи до последните обиколки не беше ясно кой ще се качи на подиума. Това е нещото, което всеки фен на моторния спорт иска да вижда и надеждите за новия сезон са също толкова големи.  Първото състезание за шампионата е точно зад ъгъла. Остават броени дни до надпреварата, която ще октрие сезон 2015 на пистата в Катар. 

Извън моторните спортове Валентино е голям футболен фен и любимия му отбор е Интер. След деветата му титла ‘синьо-черните’ от Милано го поздравиха за успеха му чрез официалния сайт на клуба.

Как може човек да бъде определен като икона/легенда? За мен това не става само с успехи и спечелени трофеи и състезания. Факторите, които трябва да се взимат под внимание са не един или два – отношение, харизма, отдаденост, хъс, отделяне на достатъчно внимание на журналисти, специалисти, фенове и разбира се на младите таланти в спорта. Валентино Роси прави всичко това и то с огромно желание. Той иска не само да остави собствената си следа в спорта, иска и да създаде нова генерация от спортисти, които ще продължат да радват феновете, да развиват спорта и да печелят трофеи и състезания както Роси е правел през цялата си кариера. Икона? Легенда? За мен Роси, а и сигурен съм за още милиони по света е нещо повече.



Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК